V Turčiji politik obtožen izdaje informacij  o S-400

by Urednik

TURŠKI POLITIK NAJ BI ZBIRAL INFORMACIJE O S-400 IN TURŠKIH KONTINGENTIH

V turškem časopisu je bil objavljen članek, ki trdi, da so v Turčiji razkrivali tajne informacije o protiletalskih raketnih sistemih S-400 triumf

Spomnimo, da so Turki sisteme protizračne obrambe S-400 triumf pridobili iz Rusije, kljub protestom in odkritim grožnjam Washingtona. Turška izdaja Star Gazete piše, da so v Turčiji zaradi omenjenega uhajanja začeli kazenski postopek. Hkrati je glavni vpleten v ta primer eden od uglednih turških politikov Metin Gyurcan, eden od voditeljev TPDP – Turške stranke za demokracijo in napredek, katere dejavnosti so povezane z zahodnimi lobisti.

Gyurcan je bil aretiran zaradi obtožb vohunjenja za tuje obveščevalne službe. Opozoriti je treba, da je obtožen vpletenosti v prenos tajnih podatkov, vključno z informacijami o namestitvi in ​​tehnični komponenti delovanja sistemov zračne obrambe S-400 triumf v Turčiji.

Turški novinarji pišejo, da je politik pritegnil pozornost turške protiobveščevalne službe, potem ko je začel kazati »posebno zanimanje za komplekse ruske izdelave«. Poročajo, da so turški protiobveščevalci pozorno spremljali Metina Gyurcana približno leto in pol. V tem času si je prizadeval pridobiti podatke o sistemih protizračne obrambe S-400, njihovih lokacijah, načrtih uporabe na vajah, bojni razporeditvi, tehničnih značilnostih, prerazporeditvi Turške vojske v tujino itd. V tem času je politik prejel denar iz tujine.

V zvezi s tem so se preiskavi pridružili strokovnjaki oddelka za preiskovanje kriminala Ministrstva za finance Turčije. Sam Gyurcan je prejem po aretaciji pojasnil s tem, da je šlo za plačilo španskih in italijanskih kolegov za pripravo informacijskih in analitičnih pregledov. Za vsak tak pregled je Gyurcan prejel približno 500 dolarjev. In kot pravi sam, »prave tajne podatke za tako skromne honorarje ne moremo pridobiti«.

Medtem turško tožilstvo politiku očita, da je tujim obveščevalnim službam posredoval podatke, ki so neposredno povezani z nacionalno varnostjo in tehnično opremljenostjo turške vojske. Poleg posredovanja podatkov o S-400 naj bi Gyurcan v tujino poslal podatke o vojaški prisotnosti turških vojakov v Siriji, Azerbajdžanu in Libiji. Gyurcan sam utemeljuje, da je te podatke našel v odprtih virih in jih uporabil za pripravo kritik, ki so bile nato objavljene v tisku.

Politikov primer bo obravnavalo sodišče v Ankari.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki