V Ukrajini ukradenih več protiletalskih raketnih sistemov 9K38 igla

by Urednik

PRENOSNI RAKETNI SISTEMI 9K38 IGLA ZAŽELENI PRI UPORNIŠKIH VOJAKIH

Iz ukrajinskih vojaških baz je bilo ukradenih več deset prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe (MANPADS) 9K38 igla (NATO: SA-18 grouse), je za ruske RIA Novosti povedal ukrajinski vojaški uradnik, ki je želel ostati anonimen.

Manjko raketnih sistemov 9K38 igla so zabeležili v 80. protiletalskem polku, kjer je bilo 54 takšnih sistemov, in v 27. protiletalski brigadi, ki ima svojo bazo 45 kilometrov od mesta Lviv, kjer je bilo 90 prenosnih protiletalskih sistemov igla.

9K38 igla oz. SA-18 grouse je ruski prenosni raketni obrambni sistem zemlja-zrak (MANPADS), katerega izstrelek ima doseg 5000 m  in lahko zadane tarčo na največji višini 3500 m.

Ukrajinski primer kraje raketnih sistemov 9K38 igla pa ni edini v zadnjih mesecih. Veliko takšnih sistemov so namreč ukradli tudi iz vojaškega oporišča v Bengaziju ob državnem udaru  v Libiji v letu 2012, ko so strmoglavili in ubili dotedanjega libijskega predsednika Muammarja Gaddafija. Sedaj se pojavljajo poročila, da libijske prenosne protiletalske sisteme igla uporabljajo uporniki v sirski državljanski vojni.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

VIDEO: Ruski vojaki streljajo s protiletalskim sistemom igla
)

Povezani članki