VIDEO: Četa Vojaške policije SV na vojaški vaji v Nemčiji

by Urednik

VOJAŠKI POLICISTI 72. BRIGADE SLOVENSKE VOJSKE NA VAJI COMBINED RESOLVE II

Četa Vojaške policije 72. brigade, ki bo prihodnje leto del Natovih hitro odzivnih sil (NRF), se je med 12. majem in 2. junijem 2014 v Nemčiji udeležila vojaške vaje Combined Resolve II.  

Največja Natova vaja v letošnjem letu je potekala v Združenem večnacionalnem centru za pripravljenost (Joint Multinational Readiness Center – JMRC) v Hohenfelsu v Nemčiji, na njej pa je sodelovalo preko 4500 pripadnikov vojska držav Nata in Partnerstva za mir, ki so urili postopke v celotnem spektru delovanja večnacionalnega združenega bojevanja, vključno s postopki ofenzivnega, defenzivnega, specialnega in stabilizacijskega delovanja.

Četo Vojaške policije Slovenske vojske s pridodanimi elementi je sestavljalo 64 vojaških policistov, dva vezista, trije pripadniki za podporo delovanja, dva bolničarja in orožar. Četa je podpirala brigadno bojno skupino z izvajanjem nalog s področja vojaških policijskih funkcij (varovanje, podpora mobilnosti in pridržanje), vojaški policisti pa so se urili tudi v preiskavi naseljenega območja, izvidovanju poti in območij, podpori vojaške policije pri prehodu ovir, delu z zajetimi osebami ter varovanju konvojev, poveljniških mest in VIP oseb.

Pripadniki čete so med drugim z ameriškimi kolegi izvedli taktično vajo bojevanja v naselju, kar si lahko ogledate v priloženem slikovnem in video gradivu. Skupno je na taktični vaji pod slovenskim poveljstvom sodelovalo 127 pripadnikov slovenske in ameriške vojske z 21 vozili LKOV 4×4 Hummer, petimi oklepnimi vozili M2 Bradley ter dvema inženirskima strojema za odstranjevanje ovir.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: 7th Army JMTC, Slovenska vojska

VIDEO: Četa Vojaške policije SV na vojaški vaji Combined Resolve II v Nemčiji

Povezani članki