VIDEO: Kazahstan proslavil Dan branilcev z vojaško parado 

by Urednik

PREDSTAVITEV OBOROŽENIH SIL KAZAHSTANA

Kazahstan slavi nacionalni obrambni praznik v počastitev 8. maja 1992, ko je predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil Nursultamn Nazarbayev podpisal ukaz o ustanovitvi nacionalnih oboroženih sil.

Kazahstanci so Dan branilcev obeležili s tradicionalno vojaško parado v vojaški bazi Otar v Kordajskem okrožju Jambilske regije. Vrhovni poveljnik in predsednik države je na kraj dogodka priletel s helikopterjem, spremljal pa ga je obrambni minister Saken Jasuzakov. Na parade je sodelovalo 3000 pripadnikov Kazahstanske vojske z več kot 300 vojaškimi vozili in 40 letali ter helikopterji.

Gostitelj vojaške parade je bil vrhovni poveljnik kazahstanske vojske, predsednik Nursultan Nazarbayev. V svečanem nagovoru je poudaril, da bo država leta 2020  nujno morala dvigniti odstotek državnega proračuna, namenjenega oboroženim silam. Povečanje sredstev bodo namenili predvsem zelo mobilnim silam za specialne operacije in teritorialnim obrambnim silam, da bi tako odgovorili na nove izzive in grožnje na varnostnem področju.

Pripravil: B. Knific, foto: Informbiro Kazakhstan

 

 

Povezani članki