VIDEO: Na Počku demonstracija oklepnega vozila JVLT SV z raketami spike

by Urednik

PREDSTAVITEV OKLEPNIKOV JLTV Z RAKETAMI SPIKE IN KONGSBERGOVIM PROTECTORJEM

Rafaelova raketa spike je bila uspešno vgrajena in lansirana s slovenskega oklepnega vozila Oshkosh JLTV, na vadbišču Poček je streljanje z raketo spike LR je izvajala Slovenska vojska.

Slovenska vojska je s predstavitvijo predstavnikom Ministrstva za obrambo in pripadnikom SV uspešno zaključila streljanje z Rafaelovimi vodenimi protioklepnimi raketami spike LR. Uspešna predstavitev  je vključevala tudi streljanje z mitraljezom 12,7 mm iz daljinsko upravljane orožne postaje Kongsberg protector, nameščene na platformi JLTV.

V predstavitvi so bile prikazane izboljšane zmogljivosti lansirnega sistema spike, ki omogoča natančen napad na oklepne cilje z izboljšano natančnostjo na daljših razdaljah in zunaj vidnega polja. Med demonstracijami je Slovenska vojska izstrelila tudi rakete spike z novim razstavljenim digitalnim izstrelitvenim sistemom spike ICLU (integrated control launch unit – integriranim nadzornim sistemom lansiranja), na katerega prehajajo v vseh državah uporabnicah na katerega prehajajo v vseh državah uporabnicah protioklepnih in protiutrdbenih vodenih raketnih sistemov spike v pripravah na prehod na rakete spike LR2 5. generacije. Podobno kot pri vseh drugih lansirnih napravah spike tudi integracija izstrelka spike LR na daljinsko upravljano orožno postajo Kongsberg protector vključuje možnost za SPIKE namestitev  večnamenske rakete pete generacije, ki se ponaša z izboljšanim dosegom –  do 5,5 km in manjšo maso – (13,4 kg), izboljšano učinkovitostjo ob zadetku cilja, naprednim prepoznavanjem in sledenjem ciljev in izboljšanim vgrajenim sklopom inercialne merilne enote (IMU.

Oktobra 2018 je slovensko obrambno ministrstvo z vlado ZDA podpisalo medvladno pismo o ponudbi in prevzemu (LOA) 38 skupnih lahkih taktičnih vozil (JLTV) proizvajalca Oshkosh Defense. Slovenske oborožene sile bodo JLTV prejele v začetku leta 2021. Nabava JLTV podpira izpolnjevanje Natovih ciljev glede zmogljivosti Slovenske vojske in okrepljeno povezljivost  Slovenske vojske z ameriškimi in regionalnimi zavezniki, ki trenutno uporabljajo vozila Oshkosh Defence JLTV. Vseh 38 platform JLTV bo opremljenih z daljinsko vodenimi orožnimi postajami – RWS –  protector.

G. Roman Palaria, direktor trženja in razvoja poslovanja v Rafaelovem direktoratu za precizno orožje Rafael: “Iskreno se zahvaljujemo Slovenski vojski, eni naših dolgoletnih uporabnic izstrelkov spike, za njihovo pomoč pri dokazovanju izstrelkov spike, še posebej v teh časih, polnih novih izzivov.”

EuroSpikov (evropsko skupno podjetje z naprednimi obrambnimi sistemi izraelskega Rafaela in nemških  Diehl Defense in Rheinmettal Defense) vodeni protioklepni izstrelek spike LR je del širše družine večnamenskih elektro-optično vodenih raket različnega dosega spike.

Naj ob tem navedemo, da je je izraelski Rafael, ki je razvil protioklepni vodeni raketni sistem spike, konfiguracijo za vgradnjo na oklepno vozilo ponujal na osemkolesnem oklepniku pandur II/ krpan 8×8 v sodelovanju z ravenskim STO-jem, ki pa na razpisu potem ni bil izbran kot dobavitelj. Uporablja pa ta vozila Češka vojska (235), ki ima na njih vgrajene Rafaelove orožne postaje RCWS-30 z vgrajenim topom ATK MK44 kalibra 30 mm (priljubljeni bushmaster) in mitraljezom 7,62 mm, kot dodatno orožje pa par lanserjev Rafaelov raket spike in dimne granate.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki