VIDEO: “Rock Proof 2” – vojaška vaja Slovenske in Ameriške vojske

by Urednik

PARTNERSTVO 1. BRIGADE SLOVENSKE VOJSKE IN 173. BRIGADE AMERIŠKE VOJSKE

Slovenska vojska je med 24. aprilom in 9. majem na opravila prvo letošnjo mednarodno vojaško vajo “Rock Proof” na domačih tleh. Skupaj s pripadniki Ameriške vojske so se na Osrednjem vadišču SV Postojna (poligona Bač in Poček) usposabljali za združeno bojevanje rodov z bojnim streljanjem.

Prva izvedba vojaške vaje “Rock Proof” z udeležbo obeh enot, 1. brigade Slovenske vojske (SV) in  173. zračnodesantne brigade Ameriške vojske, je obsegala skupno streljanje z mitraljezi M2 kalibra 12,7 mm, vpetimi na kolesna oklepna vozila HMMWV in valuk, na poligonu Bač decembra 2013. Nadaljevanje na poti tesnejšega sodelovanja pa je vojaška vaja “Rock Proof 2”, ki je potekala med 24. aprilom in 9. majem na Osrednjem vadišču SV Postojna (poligona Bač in Poček). Na njej so sodelovale enote 1. brigade (10. pehotni polk, 132. gorski polk), 72. brigade (20. pehotni polk), Logistične brigade in 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, pridružili so se jim pripadniki 2. bataljona 503. polka 173. brigade Ameriške vojske (skupaj okrog 1.000 pripadnikov).

Cilj vaje je bil vzpostaviti temelje za nadaljnje sodelovanje med 173. zračnodesantno brigado Ameriške vojske in 1. brigado Slovenske vojske, o čemer je bil objavljen obširnejši članek v decembrski reviji Obramba. 173. brigada  je nastanjena v Evropi in v neposredni bližini Slovenije (Aviano, Italija), enota je največkrat odlikovana ameriška brigada in ima številne bojne izkušnje, ki bodo koristne za Slovensko vojsko. Drugi cilj pa je bil pridobiti izkušnje pri načrtovanju in izvedbi taktičnih vaj do ravni voda z bojnim streljanjem v okolju združenega bojevanja, tako na manevrskem zemljišču kot v naselju, ki so ga za to priložnost postavili iz ladijskih kontejnerjev in lesenih objektov.

Taktične postopke urjenja pehote so z ognjeno podporo dopolnjevala slovenska letala Pilatus PC-9M hudournik, na kopnem pa minometi in topovi. Organizacija vojaška vaje je bila v skladu z Natovimi koncepti pametne obrambe in delitve bremen, tako da se kljub omejenim finančnim sredstvom doseže ugodne učinke. Usposabljanje je potekalo na podlagi vzorca usposabljanj na nemškem vadišču Hohenfels v okviru Združenega vojaškega centra za usposabljanje (Joint Multinational Readiness Center – JMRC) Grafenwoehr.

V priloženem videoposnetku s prizorišča vaje je vodja vaje brigadir Miha Škerbinc, poveljnik 1. brigade SV, opisal potek in namen vaje, poleg tega je predstavnikom medijev pojasnil aktualno problematiko o ogrožanju divjih živali, nejevolji okoliških prebivalcev, nočnem streljanju in primernosti streliva.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Robert Cotič (SV), 173. IBCT(A)

VIDEO: “Rock Proof 2” – vojaška vaja Slovenske in Ameriške vojske

Slovenska vojska bo v letu 2014 izvedla 4 osrednje vojaške vaje

Povezani članki