VIDEO (v barvah): 75. let od začetka 2. svetovne vojne

by Urednik

Poljska obeležuje 75. obletnico invazije WW2

Na Poljskem je minuli vikend v Gdansku na severu države potekala slovesnost v spomin na 75. obletnico izbruha druge svetovne vojne, ki se je začela 1. septembra 1939, ko je nemška vojska napadla Poljsko.

Vojna nacistične Nemčije s Poljsko je bil neuravnotežen spopad, saj je poljsko ozemlje napadlo pet nemških armad z 1,5 milijona vojakov, 2000 tanki in 1900 letali, ki se jim je zoperstavilo manj kot milijon poljskih vojakov z manj kot 500 letali in manjšim številom oklepnih vozil ter konjeniki. V petih dneh so nemške sile zasedle vsa obmejna območja, 7. septembra pa so bile prve enote le 25 kilometrov od poljske prestolnice Varšave. Poljske letalske sile so bile uničene, poljska vojska je bila razdrobljena in obkoljena. Do 17. septembra je bilo vojne za Poljsko praktično konec. Deset dni pozneje (28.9.1939), po uničujočem zračnem napadu je bila Varšava predana.

Voditelj nacistične Nemčije Adolf Hitler je upal, da bo to njihova edina vojna v letu 1939 in bodo nemški vojaki postopoma leto za letom osvajali nova ozemlja. Vendar sta se Velika Britanija in Francija na nemški napad na Poljsko hitro odzvali in napovedali vojno nacistični Nemčiji že 3. septembra 1939, ko je postalo jasno, da je pogajanje za nemški umik brezupno.

Tako sta se britanski in francoski imperiji (razen Irske) le dva dni po napadu na Poljsko pridružili spopadu, ki se je sprevrgel v vojno ne le v Evropi, temveč tudi čez oceane. Nemška invazija je sprožila tudi intervencijo Sovjetske zveze. Nemško-sovjetski pakt, podpisan v avgustu 1939, je izkoristil sovjetski voditelj Josip Stalin na vzhodu Poljske. Tako je rdeča (sovjetska) armada 17. septembra, ko je bilo jasno, da je Poljska blizu poraz, vkorakala na Poljsko in se srečala z nemškimi zmagovalci. 28. Septembra sta diktatorja (Stalin in Hitler) podpisala novo pogodbo, ki je razdelila Poljsko med Rusijo in Nemčijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemška invazija na Poljsko septembra 1939 (v barvah)

Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote

War Photos 1941-1945 – Partisan Units

DVOJEZIČNA – V SLOVENŠČINI IN ANGLEŠČINI

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina VI.

Avtorji: dr. Tomaž Kladnik, Katarina Jurjavčič, Jože Dežman

V knjigi Vojne fotografije 1941-1945 – Partizanske enote predstavljamo izbrane posnetke partizanskih enot v času 2. svetovne vojne. V knjigi je zbranih več kot 1000 fotografij, ki so sistematično razvrščene in opremljene s podpisi  o enotah, vojakih na slikah, opremi in orožju.

Knjigi je priložena tudi shema partizanskih enot po območjih in njihovo združevanje.

Redna cena: 31,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

 

Vojne fotografije 1914-1918

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina IV.

Avtor: mag. Marko Štepec

Fotografija je začela spremljati vojne na bojiščih krimske vojne. Ljudje so verjeli, da fotografija ne laže, da je na papir ujeta podoba celo resničnejša od resničnosti… .

Več kot 500 fotografij v knjigi Vojne fotografije 1914-1918 kronološko predstavljajo podobe prvo svetovne vojne, osrednjo pozornost je avtor namenil pozabljeni »zgodbam« slovenskih polkov in vojakov ter njihovemu življenju na fronti in v zaledju. Popelje jih po balkanskem in vzhodnem bojišču, Tirolski, Galiciji, Kobaridu, Soški fronti…, po begunskih taboriščih in navsezadnje do konca vojne.

Redna cena: 29,50 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Povezani članki