VIDEO: Zimske vojaške vaje ruske kopenske vojske

by Urednik

zimski manevri ruske vojske

Ruska vojska je medijem predstavila delovanje svojih kopenskih sil v okviru vojaških vaj v zimskem okolju. Na manevrih so predstavili streljanje s tanki T-90, samovozno havbico 2S19 msta-S 152mm, večcevnimi raketometi NM-21 grad, samovoznim protiletalskim sistemom 2K22 tunguska, prenosnim protioklepnim raketnim sistemom RPG-7. Na posnetku je mogoče opaziti tudi številne vojake s puškami in vožnjo z goseničnimi pehotnimi oklepnimi vozili MT-LB.

Ruske kopenske sile štejejo 285.000 vojakov, vključno s 85.000 naborniki. Razporejene so v štiri vojaške distrikte (območja) – zahodni, južni, centralni in vzhodni.

Kopenska vojska Ruske federacije (Suhoputnye voyska Rossiyskoy Federatsii) je nastala iz enot razpadle Sovjetske vojske leta 1992. Formiranje kopenskih sil Ruske vojske je posledica novih gospodarskih izzivov po razpadu Sovjetske zveze, zahtevala pa je tako reformo profesionalizacije s postopnim prehodom.

Po letu 1992 je morala Rusija umakniti na tisoče vojakov iz nekdanjih sovjetskih garnizonov v tujini, ki so bili pogosto nato udeleženi v čečenskih vojnah, sodelovali pa tudi pri operacijah ohranjanja miru, kot tudi drugih operacijah v državah naslednicah  Sovjetske zveze. Zadnja operacija je bil spopad v Južni Osetiji z Gruzijsko vojsko leta 2008.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Zimske vojaške vaje ruske kopenske vojske

Povezani članki