Vodja podjetja Blackwater v Iraku grozil preiskovalcu s smrtjo

by Urednik

AFERA BLACKWATER ŠE PRED POBOJEM NA TRGU NISOUR V BAGDADU

Vodja ameriškega zloglasnega zasebnega varnostnega podjetja Blackwater v Iraku je med nalogo leta 2007 grozil preiskovalcu ameriškega zunanjega ministrstva (State Departmenta), da ga bo ubil, potem ko je ta skušal pregledati poslovanje družbe, poroča New York Times.

Grožnja naj bi se zgodila le nekaj tednov preden so uslužbenci podjetja Blackwater ustrelili in ubili 17 civilistov na trgu Nisour v Bagdadu, 16. septembra 2007, poroča Times, ki se sklicuje na vire v notranjem ministrstvu.

Poročilo preiskave delovanja podjetja Blackwater v Iraku:

1. avgust 2007: Preiskovalci ameriškega zunanjega ministrstva prispejo v Bagdadu, da pregledajo delovanje podjetja Blackwater in njihovo pogodbo v vrednosti 1 milijarde USD za zaščito ameriških diplomatov v Iraku. Vodilni preiskovalci sta Jean C. Richter in Thomas Donald Jr.

2.-19. avgust 2007: Preiskovalci odkrijejo veliko (disciplinskih) napak v podjetju Blackwater in pri njihovih zaposlenih:

– uslužbenci podjetja Blackwater so v svojih sobah prirejali zabave z alkoholom in ženskami, pri tem pa so v sobah imeli avtomatsko orožje in strelivo;

–  štirje vinjeni uslužbenci podjetja Blackwater so izven delovnega časa vzeli 180.000 USD vredno oklepno vozilo, nato pa se z njim zaleteli v betonsko ogrado;

–  oklepna vozila za zaščito diplomatov so bila slabo vzdrževana;

– podizvajalec oz. zasebno varnostno podjetje Blackwater je za stražarje najemalo migrante iz različnih držav, ki so bivali v sobah po trije brez postelje.

Uslužbenci varnostnega podjetja Blackwater v Iraku

20. avgust 2007: Varnostni uradnik z ameriškega veleposlaništva v Bagdadu se sestane z Richterjem in mu pove, da je bil obtožen “neprimernega vedenja”.

21. avgust 2007: Richter in varnostni uradnik veleposlaništva se srečata z Danielom Carroll, projektni vodja za Blackwater v Iraku. Richter kasneje v poročilu State Departmentu zapiše, Carroll pravi Richter “v nizkem tonu glasu,” …”, da bi me lahko ubil v tistem trenutku in nihče ne bi mogel ali hotel to preprečiti, saj smo v Iraku.”

Richter je kasneje zapisal: »Grožnjo gospoda Carrolla sem vzel resno. Bili smo na bojnem območju, kjer se lahko stvari zgodijo povsem nepričakovano, še posebej, če vprašanja vključujejo morebitne negativne vplive na donosne varnostne pogodbe.”

23. avgust 2007: Ameriško veleposlaništvo se je postavilo na stran podjetja Blackwater in ukazalo preiskovalcem, da takoj zapustijo Irak.

31. avgust 2007: Richter ob povratku v ZDA napiše poročilo za State Department v katerem obsodi Blackwater za ustvarjanje “okolja, polnega neodgovornosti in malomarnosti. Strukture upravljanja na mestu za upravljanje in spremljanje naših pogodb v Iraku so postale podrejene izvajalcem samim. Uslužbenci podjetja Blackwater vidijo sami sebe nad zakonom.”

Uslužbenci varnostnega podjetja Blackwater v Iraku

State Department je odpovedal svojo pogodbo z zasebnim varnostnim podjetjem Blackwater kmalu po tem, ko je predsednik Barack Obama začel svoj ​​mandat januarja 2009. Blackwater je tako izgubil svojo licenco za delo v Iraku. Od takrat se je večkrat preimenovalo (Academi, Greystone Limited,…) in po združitvi s konkurentom se zdaj imenuje Constellis Holdings. Leta 2009 so na ameriškem sodišču opustili obtožnice zoper pet uslužbencev podjetja Blackwater za poboje na trgu Nisour,  medtem ko štirim ta te poboje še  sodijo v Washingtonu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki