Vojaške vaje z uporabo oklepnih vozil in letal v Srbiji

by Urednik

VOJAŠKA VAJA POŽARNI ŠČIT V SRBIJI

Srbski tisk poroča o vojaških vajah “Vatreni štit 2022” (požarni ščit) na vojaškem poligonu Pasuljanske livade, ki vključujejo enote posebne taktične skupine, ojačane s težko opremo. Srbski novinarji poročajo, da na manevrih Požarni ščit sodeluje okoli 1500 srbskih vojakov in več kot 100 enot različne opreme. 

Potek vaj so spremljali najvišje vodstvo države in poveljstvo generalštaba: predsednik Aleksandar Vučić, minister za obrambo Nebojša Stefanović in načelnik Generalštaba srbskih oboroženih sil Milan Mojsilović.

Srbska specialna taktična skupina je izvedla zavračanje napada lažnega sovražnika. Za to so bila uporabljena različna ognjena sredstva. Med vajami so vadili desant helikopterjev Mi-8.

Izjava predsednika Srbije, vrhovnega poveljnika srbske vojske:
»Naše enote vadijo interakcijo – med različnimi vejami, vključno z letalskimi silami, zračno obrambo in posebnimi silami. Pokazali so veliko odločnost.«

Kljub temu, da vaje po številu osebja ne gre označevati za številno, pa tudi kljub dejstvu, da so bili manevri “Vatreni štit 2022” načrtovani, so nekatere države Nata in Kosovo izrazili zaskrbljenost. Ta zaskrbljenost se je pokazala tudi v ozadju poročil, da so v Beograd priletela vojaška transportna letala Y-20 kitajskih letalskih sil, ki je so v Srbijo dostavila kitajske protiletalske raketne sisteme “v tajni različici” (kot navaja agencija AP). Gre za zračnoobrambne raketne sisteme dolgega dosega  HQ-22 v njihovi izvozni različici FK-3. Na zahod so zaskrbljeni, da se Srbija “morda pripravlja na rešitev vprašanja s statusom Kosova”. Spomnimo še, da je na Kosovu danes eno največjih ameriških vojaških oporišč v Evropi.

Pripravil: B. Knific, foto: Serbian MoD

Povezani članki