ZDA bodo tanke opremile z izraelskim sistemom aktivne zaščite

by Urednik

ABRAMSI PO NOVEM Z IZRAELSKIM SISTEMOM AKTIVNE OKLEPNE ZAŠČITE TROPHY

Ameriška vojska bo na tanke M1A2 abrams namestila izraelski sistem aktivne zaščite (APS) trophy za prestrezanje protioklepnih  raket in izstrelkov. Za Izraelom bo tako kopenska vojska ZDA drugi uporabnik sistema aktivne (oklepne) zaščite trophy, o namestitvi tega (sicer zelo dragega) sistema na oklepnike pa premišljujejo tudi Avstralci.

Sistem trophy sestavlja kvartet radarskih anten in opozorilnikov ognja, ki zaznajo prihajajoče izstrelke, kot so protioklepne vodene rakete in granate s pomožnim raketnim motorjem (RPG – ročni granatomet z raketno gnano granato; rusko: Ručnoj Protivotankovi Granatomet; angleško: Rocket Propelled Grenade), in jih s protidelovanjem – s ”pišem” krogel ipd. kot iz šibrenice. Gre za tako imenovani ”hard kill” sistem – sistem aktivne zaščite , ki zazna, prestreže in uniči prihajajočo raketo, granato ali penetrator (za razliko od t.i. ”soft kill” sistema – protiukrepi so v tem primeru koordiniran sistem, katerega delovanje zmede in odvrne prihajajočo grožnjo z uporabo IR reflektorjev, motilnikov, vab ipd. Predvsem so ”soft kill” ukrepi neuporabni proti preprostim RPG – prenosnim raketnim granatometom – s kakršnimi so oborožene vojaške skupine Daesh.

Pentagon je odločitev sprejel po ”nujni zahtevi” po takšni zaščiti, so povedali na tiskovni konferenci pred dnevi. Vsak takšen sistem stane 350.000 dolarjev, kot prva pa ga bo v KoV ZDA dobilo bojno moštvo 14. oklepne brigade, ki bo opremilo  trophyji 28 abramsov različice M1A2 SEPv2. Pogodba je vredna 10 milijonov dolarjev, so še povedali v Pentagonu.

Protimaterialno orožje, kakršno so izstrelki RPG, predstavljajo za ameriško in zavezniško vojsko pravo moro, saj lanser, vreden 2000 USD, izstreli 500 USD vredno granato in uniči ali onesposobi 9 milijonov dolarjev vreden tank, kot je abrams. Tako je na primer Iraška vojska v letu 2014 izgubila v bojih proti Daesh 100 od skupaj 140 abramsov, ki so jim jih prodali Američani.

Izraelske tankovske brigade, opremljene s sistemom aktivne zaščite trophy že od leta 2009, imajo ”več sreče”. Med operacijo Protective Edge na območju Gaze v letu 2014 militantne skupine napadalcev niso uničile niti enega tanka merkava mk IV, opremljenega s tem sistemom oklepne zaščite. Kot so poročale Izraelske obrambne sile – IDF, so v sedmih tednih vojaških operacij kopenskih sil s trophyjem prestregli najmanj 15 izstrelkov RPG brez vsakršnega zaznanega lažnega ali napačnega alarmiranja sistema.

Kopenska vojska ZDA trenutno uporablja približno 1200 tankov M1A2 abrams in če bodo s sistemom aktivne oklepne zaščite trophy opremili vse, jih bo to veljalo 420 milijonov dolarjev.

So pa seveda podoben sistem aktivne zaščite razvijali tudi Američani. Tako je Raytheon v letu 2006 začel razvijati sistem Quick Kill, ker pa se je izraelski sistem izkazal kot veliko zanesljivejšega – Pentagon je na primer analiziral kar 15 opcij oklepne zaščite – in se je v vseh poskusih izkazal za brezhibnega, kot je potrdil tudi neimenovani vir iz Pentagona. Edina pomanjkljivost v 30 preizkusih sistema je bila, da je bil v enem zadet rep in ne glava izstrelka.

Podrobneje smo o sistemu aktivne zaščite trophy pisali v Reviji OBRAMBA, april 2017:

Najbolj razviti in tudi preizkušeni aktivni sistem oklepne zaščite je v tem trenutku zagotovo APS trophy, skupnega izdelka izraelskih proizvajalcev Rafael in IAI (Israel Aerospace Industrie). Gre za ”uničevalca” (”hard-kill”) izstrelkov RPG (ročni prenosni granatomet – ali raketomet zaradi raketno gnane granate), protioklepnih vodenih raketnih izstrelkov (ATGM) in kinetičnih kumulativnih izstrelkov iz topov tankov ali oklepnih bojnih pehotnih vozil (AIFV). Razvili so ga na podlagi bojnih izkušenj iz libanonske vojne leta 2006, ko je bilo s protioklepnimi raketami zadetih nekaj tankov merkava in so bili uničeni, posadke pa ubite ali ranjene. Prav izgube v libanonski vojni  so znatno pospešile prizadevanja po aktivnem sistemu oklepne zaščite in Rafael ga je začel dobavljati že po letu 2010, od takrat pa se je sistem trophy izkazal v številnih primerih, med drugim tudi v operaciji ”Protective Edge” leta 20154, ko so izraelske tanke napadle palestinske sile v Gazi. Izkazalo se je, da je APS trophy kos številnim protioklepnim grožnjam, med drugim tudi izstrelkom s tandemskimi bojnimi glavami  RPG-29 in vodenim protioklepnim raketnim izstrelkom 9M133 kornet in 9K113 konkurs.

Zanimivo, da je na svetovnih trgih tovrstne opreme največji konkurent izraelskemu Rafaelu in sistemu trophy še en izraelski proizvajalec  – IMI Systems s sistemom iron fist.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki