ZDA in Nizozemska financirata prenos 90 čeških tankov T-72 v Ukrajino

by Urednik

DODATNI GLAVNI BOJNI TANKI ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Ameriško in nizozemsko obrambno ministrstvo sta dosegla tristranski dogovor s Češko o prenosu 90 moderniziranih glavnih bojnih tankov T-72B v Ukrajino, so sporočili 4. novembra 2022.

Nizozemsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da naj bi Ukrajina nekaj tankov prejela že v decembru. Nizozemska bo za 45 moderniziranih čeških tankov T-72 namenila 45 milijonov evrov, skupno pa 120 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini.

Pentagon je sporazum o financiranju moderniziranih čeških tankov T-72B objavil kot del večjega paketa pomoči Ukrajini v vrednosti 400 milijonov dolarjev v okviru Pobude za varnostno pomoč Ukrajini (USAI).

To ne bodo prvi tanki T-72, ki jih bo Ukrajina prejela. Več deset tankov T-72 so ukrajinske oborožene sile že dobile od Češke (vsaj 80 kosov), Poljske (več kot 230 kosov) in  Severne Makedonije, ki je letos poleti v Ukrajino premestila 31 tankov T-72A.

Češka je v začetku tega leta potrdila, da bo od Nemčije prejela 15 tankov leopard 2 A4, potem ko je v Ukrajino poslala nekaj svojih tankov in bojnih vozil pehote. Nemčija in Češka sta 11. oktobra podpisali uradno pogodbo o prenosu nedoločenega števila tankov leopard 2A4 in inženirskih oklepnikov buffalo.

Pripravil: A. Knific, foto: CZ Defence

Povezani članki