ZDA se bojijo ruskega raketnega sistema klub-K skritega v ladijski zabojnik

by Urednik

VIDEO: PRIKAZ DELOVANJA RAKETNEGA SISTEMA KLUB-K

Rusko podjetje Morinformsystem-Agat je zasnovalo nov mobilni modularni raketni sistem klub-K (club-K), ki je nameščen v ladijskem kontejnerju.

Namenjen je raketnemu napadu na cilje na kopnem z raketami tipa 3M – 14KE ter Kh – 35UE  in na morski gladini s protiladijskimi raketami 3M – 54KE, 3М – 54KE1 in Kh – 35UE. Raketni sistem klub-K je nameščen v zabojnik za prevoz tovora, zato se ga lahko neopazno prevaža tako po cesti s tovornjaki, po železniških tirih, kot tudi po morju na ladjah. Tako je ta raketni sistem popolnoma avtonomen.

Raketni sistem klub- K je funkcionalno sestavljen iz univerzalnih modulov. V enem modulu  so nameščene rakete(4 – vertikalno, nagnjeno le Kh-35UE), sistem za nadzor ognja, sistem za upravljanje, komunikacijo in navigacijo ter sistem za oskrbo z energijo in podporo. Doseg raketnega sistema je po podatkih ruskih virov do 300 km.

Ruske nasprotnike skrbi odkrivanje raketnega sistema klub-K

Ruski mediji že poročajo, da je ameriško obrambno ministrstvo že izrazilo zaskrbljenost zaradi letošnje ruske novosti – mobilnega raketnega sistema klub-K, ki bi lahko spremenil vojaško ravnovesje v svetu. Največja težava ZDA je odkrivanje raketnega sistema klub-k, saj je lahko nameščen v vsakem zabojniku za prevoz tovora.

Ta raketni sistem, s štirimi balističnimi raketami zemlja-morje ali morje-morje, se ne razlikuje od 12 metrov dolgega zabojnika, ki se običajno uporablja za prevoz blaga po morju ali z vlakom.

Odlična kamuflaža bo tako prisilila ostale države prisilila okrepiti sisteme protiraketne obrambe in spremeniti njihovo obveščevalno delo, še posebno pred  načrtovanjem napada.

Delovanje avtonomnega mobilnega raketnega sistema klub-K si poglejte v spodnjih dveh videoposnetkih.

Pripravil: Anže knific, foto: Military Photos, Agat


Povezani članki