ZDA začele razvoj lahkega mobilnega laserskega topa GBAD

by Urednik

LASERSKI TOP GBAD – “SLABA NOVICA ZA SLABE FANTE”

Zda so uradno začele z razvojem lahkega mobilnega laserskega topa GBAD za terenska vozila humvee, ki bo namenjen za uničevanje sovražnikovih brezpilotnih letal.

V sporočilu za javnost z naslovom “Bad News for the Bad Guys” (Slabe novice za slabe fante) je ameriško Ministrstvo za pomorske raziskave (ONR) zapisalo, da so naročili razvoj lahkega laserskega sistema zemlja-zrak, ki bo ščitil ameriške vojake pred napadi brezpilotnih letal (UAV).

Mobilni kopenski laserski sistem zračne obrambe oz. GBAD (The Ground-Based Air Defence Directed Energy On-the-Move) bodo Ameriški marinci namestili na vojaška terenska vozila HMMWV (humvee). Lasersko orožje bo podobno kot leta 2012 predstavljen laserski top na ameriškem rušilcu USS Dewey, vendar veliko lažje.

Ameriška vojska je konec leta 2012 predstavila laserski top LaWS (Laser Weapon System) nameščen na ameriškem rušilcu USS Dewey. Laserski top lahko prebije15 milimetrov debelo jekleno ploščo na razdalji slabega kilometra, saj v eno točko »sprosti« do neverjetnih 50 kilovatov toplotne moči. Ta moč pa mu omogoča, da lahko sestreli brezpilotna letala, ki letijo s hitrostjo nad 180 kilometrov na uro.

Ker se je laserski top LaWS v praksi izkazal za izjemno učinkovitega si ga je Ameriška vojska zaželela imeti tudi na hitro premičnih vojaških vozilih. Zato so spomladi leta 2013 objavili 420 tisoč dolarjev vreden razpis za razvoj mobilnega laserskega topa z močjo 25 kW, ki bo pri polni moči brez prekinitve lahko deloval 120 sekund. Top naj ne bi smel tehtati več kot 910 kilogramov in bi se mora povsem prilegati prtljažnemu delu vojaškega terenskega vozila humvee. Rezultati razpisa (oz. zmagovalec) ni znan, se je pa sedaj tudi uradno začel razvoj lahkega mobilnega laserskega topa.

Cilj programa GBAD je zagotoviti cenovno alternativo tradicionalni ognjeni moči za uničevanje sovražnikovih brezpilotnih letal (UAV) s sledenjem in streljanjem na terenu.

ZDA, ki same vedno pogosteje uporabljajo oborožena brezpilotna letala za uničevanje teroristov v Afganistanu in Pakistanu, sedaj razmišljajo tudi o uporabi v Iraku proti militantnim skupinam ISIS, so tarča kritik zaradi uporabe UAV-jev in so marca že prejele ukor iz Združenih narodov  zaradi številnih civilnih žrtev.

Medtem ko si Obamova administracija še naprej prizadeva za zmanjšanje uporabe konvencionalnih čet, kritiki pravijo, da so brezpilotna letala topi instrumenti, ki povzročajo preveč civilnih žrtev.

Ameriški poveljniki se sedaj bojijo, da bi njihovi sovražniki kaj kmalu lahko uporabili brezpilotna letala za napade na Ameriško vojsko oz. še huje za teroristične napade na ozemlju ZDA. “Pričakujemo lahko, da bodo naši nasprotniki pogosteje uporabljali UAV-je in naši ekspedicijske sile se morajo ukvarjati s to naraščajočo grožnjo,” je dejal polkovnik William Zamagni in dodal, da bi program GBAD lahko pomenil rešitev zanjo. Nekatere komponente naj bi že začeli testirati, laserski top z močjo 10kW pa naj bi začeli uporabljati že v letu 2016.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki