Zveza Nato napovedala obsežne vojaške vaje na Arktiki

by Urednik

NA VAJAH DO 35.000 VOJAKOV ZAVEZNIŠTVA

Natove največje vaje izven polarnega kroga so predvidene za začetek marca letos. Po predhodnih ocenah bo v manevrih, imenovanih Cold Response, sodelovalo do 35.000 vojakov iz 28 držav. Poleg tega je v vaje načrtovana vključitev ameriške letalonosilke USS Harry S. Truman.

Natančnejše informacije o načrtovanih vajah je posredovala Norveška, ki je o tem obvestila poveljstvo ruske Severne flote. Vaje Cold Response bodo potekale na ozemlju Norveške, skupno število vojaškega osebja, vključenega v manevre, je lahko do 40 tisoč ljudi.

Opozoriti je treba, da tokratna izbira Norveške kot prizorišča za izvajanje vaj na Arktiki še zdaleč ni prva; leta 2018 je tam potekala obsežna vaja Trident Juncture 2018 (“Single Trident”), na katerih je sodelovalo  več kot 45.000 vojaškega osebja in prav tako letalonosilka USS Harry S. Truman.

Bojna skupina na čelu z letalonosilko USS Harry S. Truman je leta 2018 prvič po letu 1991 vplula v arktične vode, Nato pa je to pojasnil z željo, da pokaže moč in prožnost mornarice zavezništva. Kot rečeno, je letalonosilka z impresivnim letalskim polkom na krovu sposobna uresničiti zmogljivosti “povsod na planetu”. Res pa je, da je zaradi grožnje nevihte letalonosilka kaj hitro zapustila arktične vode in odplula v (toplo) Sredozemsko morje.

Nizozemsko vojaško osebje je leta 2018 na vajo na Norveško odšlo brez zimskih uniform, saj je ministrstvo za obrambo države konec jeseni odločilo, da tam ni potrebna, saj tudi vojaško osebje na jesenskih vajah v Litvi ni potrebovalo toplih oblačil. Po navedbah iz leta 2018 naj bi zeblo tudi slovenske vojake, katerih obutev naj prav tako ne bi ustrezala razmeram na Norveškem.

Pripravil: B. Knific, foto: ICDS

Povezani članki