Kraljeve letalske sile zapustile Nemčijo

by Urednik

ZADNJI BRITANSKI HELIKOPTER LYNX ZAPUSTIL NEMČIJO
Po več kot pol stoletja (od 2. svet vojne dalje) so Nemčijo zapustili še zadnji pripadniki Kraljevih letalskih sil (RAF) s tremi helikopterji Westland lynx AH.7, ki so bili v okviru 1. polka Britanske vojske nameščeni v Güterslohu. Ta letalska enota je bila na Spodnjem Saškem prisotna vse od leta 1975.
To pomeni tudi velik korak k upokojitvi helikopterjev Westland lynx AH.7, ki jih bodo Kraljeve letalske sile (RAF – Royal Air Forces) nadomestile z novejšo različico AgustaWestland AW-159 Lynx Wildcat. Britanska vojska bo 1. polk preselila v mornariško bazo Yeovilton, kjer bodo prihodnje leto posodobili svojo floto z novimi helikopterji AW-159 Lynx Wildcat.
Na slovesnosti ob zadnjem poletu helikopterja Westland lynx AH.7 v Nemčiji, ki je potekala 4. oktobra 2014, so posebno medaljo časti podelili tudi pilotu Johnu Tymonu. Ta je ob okvari helikopterja Westland lynx AH.7 1. decembra leta 2011 ohranil trezno glavo in s tem rešil tudi preostale člane posadke.
V helikopterju se je namreč zaradi okvare začel valiti dim, ki je preprečeval pogled skozi stekla in onemogočil varen pristanek. Tymon je preostali posadki helikopterja lynx zaukazal, da odprejo zadnja vrata, s tem pa omogočil dotok svežega zraka. Medtem je v zadnjem hipu opazil, da se s helikopterjem bližajo drevesu in ga preusmeril na bližnje polje, kjer so zasilno pristali, celotna posadka pa je nesrečo helikopterja Westland lynx AH.7 preživela.
Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos
VIDEO SPODAJ: Nastop helikopterja lynx na letalskem mitingu

Povezani članki