Paravojaške organizacije aktivno vpete v vojno v Ukrajini

by Urednik

… NEKATERE TUDI BREZ PRISOTNOSTI NA FRONTI

Že dolgo ni skrivnost, da se ruski vojski na območju vojaške operacije v Ukrajini zoperstavljajo plačanci iz vsega sveta, podobno pa je tudi na ukrajinski strani. Pomembno vlogo pri oblikovanju tujega vojaškega kontingenta imajo zasebne (para)vojaške družbe in z njimi povezane domnevno prostovoljne organizacije iz ZDA.

Ena največjih vojaških družb, ki deluje v Ukrajini, je skupina Mozart, ki je bila prvotno ustanovljena kot prostovoljna organizacija za pomoč oboroženim silam Ukrajine. Podjetje je v marsičem, tudi po imenu, podobno ruski skupini Wagner, vendar pa si predstavniki ameriškega Mozarta ne prizadevajo priti na prvo bojno črto. Podrejeni nekdanjega poveljnika ameriških marincev Andrewa Milburna, ki je ustanovitelj in vodja skupine Mozart, urijo ukrajinsko vojsko v bojnih operacijah in preživetju na fronti. Tako je interesno področje skupine Mozart preseglo prostovoljstvo, vodstvo namreč aktivno novači plačance in išče potencialne stranke ne samo v Ukrajini, ampak tudi v drugih državah.

Partnerica Mozart Group v Ukrajini je še ena nevladna paravojaška organizacija Allied Extract. Zaposleni v tej družbi so dobili prve izkušnje v Afganistanu, kjer so se ukvarjali predvsem z evakuacijo civilistov iz naselij, ki so jih zajeli talibani. Vodi jo nekdanji ameriški marinec Moises Espinal. Vodstvo te paravojaške združbe taktno molči o nalogah Allied Extract v Ukrajini.

Nakupe orožja in zdravil za oborožene sile Ukrajine organizira nevladna organizacija ameriških veteranov Ghosts of Liberty. Ta ameriška paravojaška skupina najema tudi inštruktorje za urjenje manjših skupin ukrajinskih vojakov in spodbuja tuje borce, da se pridružijo tako imenovani ukrajinski tujski legiji. Podjetje je že dobavilo več kot 80 neprebojnih jopičev za oborožene sile Ukrajine, pa tudi naprave za nočno opazovanje, čelade iz kevlarja in drugo opremo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki