Kurdi na severu Sirije sestrelili turški helikopter T129 ATAK

by Urednik

USPEŠNOST PROTILETALSKIH ENOT V SPOPADIH V SIRIJI

Na severu Sirije, v pokrajini Afrin, so kurdski borci sestrelili turški bojni helikopter T129 ATAK, ki je sodeloval v operaciji “Olive Branch” (oljčna vejica), s katero želi Turška vojska uničiti kurdske borce v Siriji.

Turška vojska je sredi januarja 2018 začela napade na položaje »teroristične« Kurdske milice YPG, ki jih Ankara obravnava kot teroriste in jih šteje za del v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

V operaciji “Olive Branch” sodelujejo tudi najnovejši turški jurišni helikopterji T129 ATAK. V soboto, 10. februarja 2018, je kurdskim borcem uspelo sestreliti prvi helikopter T129, pri tem pa so najverjetneje uporabili prenosni protiletalski raketni sistem (MANPADS). Iz objavljenih videoposnetkov, ki so se znašli na spletu,  je razvidno, da je Turška vojska napadala položaje kurdskih borcev med nizkimi preleti terena. Po poročanju turških oblasti sta v sestrelitvi helikopterja umrla oba pilota.

Sestrelitev se je zgodila le nekaj ur po sestrelitvi izraelskega lovca F-16 na jugu Sirije – podrobneje smo o tem pisali v novici V Siriji sestrelili izraelskega lovca F-16. Že v začetku februarja pa smo poročali o sestrelitvi ruskega jurišnika v novici V Siriji sestrelili rusko jurišno letalo Su-25.

Turška vojska je prvi jurišni helikopter T129 začela uporabljati v letu 2015, potem ko so ga leta 2007 izbrali na razpisu za novi jurišni in taktični izvidniški helikopter (ATAK). Skupaj so v okviru programa naročili 51 helikopterjev (z opcijo še nadaljnjih 41 – čeprav je zdajšnja shema 50 + 40 helikopterjev T-129) na osnovi Agustinega jurišnega helikopterja A129 mangusta.

Turški proizvajalec TAI je dobil naročilo za 30 helikopterjev v standardu T129B1 (TUC-1), ki so opremljeni z računalnikom Aselsan, infrardečo opazovalno napravo prednje polsfere Asel FLIR-300T v kupoli pod nosom ter drugimi elektronskimi napravami ter napravami za elektronske protiukrepe. T129 so oboroženi s protioklepnimi in protiutrdbenimi vodljivimi raketami hellfire II ali spike ER. Serija preostalih 20 helikopterjev v standardu T129B2 (TUC-2) je oborožena s turškimi protioklepnimi raketami Roketsan UMTAS in lasersko vodljivimi raketami cirit 70 mm ter opremljena z izboljšanimi UHF/VHF komunikacijskimi napravami. Turška vojska ima v svoji floti že več kot 30 helikopterjev T129.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 VIDEO: Kurdi na severu Sirije sestrelili turški helikopter T129 ATAK

Povezani članki