Ladja Triglav v operaciji Naše morje – Lampedusa

by Urednik

V ŽIVO: KJE JE SLOVENSKA VOJAŠKA LADJA TRIGLAV?

Spletna stran MarineTraffic omogoča spremljanje svežih informacij o pomorskem prometu in posameznih ladjah, lokacija plovila je prikazana na zemljevidu, poleg pa je na voljo še nekaj osnovnih informacij, denimo, hitrost in smer plovbe ter opravljena pot. Tako je možno sproti spremljati tudi aktivnosti kontingenta Slovenske vojske z večnamensko ladjo Triglav 11 v humanitarni operaciji Naše morje – Lampedusa. V iskalnik vpišete ime ladje (Triglav 11), nato dobite rezultat iskanja in s klikom na ime ladje dobite omenjene osnovne informacije.

V Slovenski vojski pa so se ponovno potrudili in bodo vtise iz operacije Naše morje – Lampedusa predstavljali tudi na uradnem blogu Slovenske vojske, kjer dogodke posadke slovenske vojaške ladje Triglav 11 vsak teden opisuje poročnik bojne ladje Andrej Pečar.

Prvi teden je za nami (piše poveljnik slovenskega kontingenta Naše morje-Lampedusa)

Prvi teden je za nami, moram priznati, da je bilo kar pestro. Plovba je minila mirno. Dodatno vkrcani člani posadke niso doživeli pravega krsta, ki ga zna pripraviti Jadransko morje, tako, da se še niti ne zavedajo, kaj jih na morju zares čaka. Na tridnevni plovbi do pristanišča Augusta so nas poleg velikih trgovskih ladji spremljali delfini, ki so se poigravali pred premcem ladje. Verjetno imajo res nek šesti čut, saj so se skrili vsakič, ko je kdo prišel na most s fotoaparatom.

triglav2

V pomorsko bazo italjanske mornarice v Augusti smo vpluli v nedeljo 15. decembra. Sledilo je usklajevanje aktivnosti in priprava ladje za bivanje v luki. S ponedeljkom smo začeli z aktivnostmi FIT-a (Force Integration Training). Izvedli smo pregled podvodnega dela ladijskega trupa, ki se izvaja po daljših plovbah, logistično oskrbo ladje in se seznanili z bazo, v kateri smo nastanjeni. V torek smo, pod nadzorom italjanske mornarice, izvajali postopke ob odkritju čolna z begunci, objave dogodka SAR (Search And Rescue – Iskanje in reševanje), vključno z reševanjem ljudi ter vkrcanjem na ladjo. S predlogi z italjanske strani smo postopke dodelali, predvsem pa so nam bile predstavljene njihove ugotovitve in predlogi iz njihovega učenja iz izkušenj. Sreda je minila predvsem z uslajevanjem dela vezistov in konfiguriranja radijskih postaj za podatkovni prenos. Četrtek smo preživeli na morju s plovbo v sektor delovanja. Preverili smo delovanje zvez in urili postopke spuščanja čolna v morje. Petek je minil v duhu priprav na našo prvo “pravo nalogo”.
Toliko za sedaj. Predvideno vplutje z naloge je 24. decembra, ko bomo izvedli popolnjevanje z gorivom in pričeli s pripravami za bivanje v luki ter skupnim druženjem na božični večer.

Poročnik bojne ladje Andrej Pečar

poveljnik SVNKON Naše morje Lampedusa 

Nadaljevanje operacije bomo še naprej spremljali na spletni strani www.obramba.com, več pa si lahko preberete tudi na http://slovenskavojska.blogspot.com.

Pripravila: Jure Mikelj, A. Knific, foto: Slovenska vojska

Povezani članki