Libijsko tovorno letalo An-124 ruslan na dražbi

by Urednik

LIBIJA ZARADI VOJNE V UKRAJINI “POZABILA” NA TOVORNO LETALO AN-124

Ukrajina želi na dražbi prodati tovorno letalo An-124, če Libija ne odplača dolga v višini 1,2 milijona dolarjev za servisiranje in shranjevanje letala, ki so ga v Ukrajino prepeljali leta 2010. Letalo je bilo last libijskega državnega letalskega prevoznika Libyan Arab Air Cargo, ki je medtem že propadel.

Zaradi pomanjkanja napredka pri pogajanjih z Libijo o prihodnosti letala An-124 in kopičenju stroškov za skladiščenje letala je ukrajinsko podjetje Antonov leta 2016 vložilo tožbo proti Libiji na Mednarodnem trgovinskem arbitražnem sodišču. Sodišče je odločilo, da je Libija dolžna Ukrajincem 1,2 milijona dolarjev. Če se sodna odločba ne bo izvršila, bodo letalo dali na mednarodno dražbo, začetna cena pa bo določil neodvisni ocenjevalec pravosodnega ministrstva, so sporočili iz podjetja Antonov.

Antonov An-124 ruslan je bil sredi oktobra 2017 deležen pozornosti tudi v Sloveniji, ko je vzletal z brniškega letališča z generatorji iz madžarske tovarne General Electrica na poti v Latinsko Ameriko.

Ukrajina je v Libijo pred dobrim desetletjem prodala dve letale za prevoz An-124-100 ruslan. Stroški posla pa niso bili razkriti. Libijski državni letalski prevoznik Libyan Arab Air Cargo je eno letalo An-124 nato na rutinsko vzdrževanje poslal leta 2010. Čez dve leti bi morali letalo prevzeti, kar pa se ni zgodilo zaradi vojaških razmer v Libiji. Tudi drugo libijsko letalo An-124 je zaradi vojnih razmer prizemljeno.

Letalo Antonov An-124-100 ruslan velja za (drugo) največje tovorno letalo na svetu, ki lahko prepelje kar 150 ton tovora. Iz njega so nato razvili še večje tovorno letalo An-225 (zmogljivost prevoza 250 ton tovora), vendar so izdelali le en primerek tega letala. Skupaj so ruslanov izdelali 55, cena enega letala pa se je v času proizvodnje (1982–2014)  gibala med 70 in 100 milijoni dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki