Lovci F-16 fighting falcon prvič v civilni floti

by Urednik

LETALA F-16 BODO UPORABLJALI ZA VADBO ZRAČNIH SPOPADOV Z LOVCI F-35

Več severnoameriških zasebnih podjetij ima v svoji floti vojaška letala, ki jih med vojaškimi letalskimi vajami najamejo vojaške velesile, kanadsko podjetje Discovery Air Service pa bo postalo prvo, ki bo imelo v svoji floti lovce F-16 fighting falcon.

Kanadsko podjetje Discovery Air Service sedaj za svojo dejavnost uporablja dva ducata nekdanjih izraelskih jurišnikov A-4N skyhawk in nemških šolsko-jurišnih dvosedov alpha jet, z njimi pa podpirajo vaje letalstev ZDA, Kanade in Nemčije. “Stara” bojna letala vlečejo tarče, izvajajo radarsko motenje in “igrajo” nasprotnika med vadbo zračnih bojev.

Kar nekaj družb izvaja podobne dejavnosti, večinoma z letali A-4 skyyhawk. Po navedbah publikacije Combat Aircraft pa naj bi bilo kanadsko podjetje prvo, ki bi te naloge izvajalo s sodobnejšim in zmogljivejšim letalom, kot je Lockheed Martinov F-16 fighting falcon. Navajajo en razlog: v operativno rabo prihaja ‘’nov nasprotnik’’’ – zmogljivejši in sodobnejši F-35, ki za urjenje in vadbo ter usposabljanje potrebuje ‘’dostojne’’ nasprotnike. Tako se Kanadčani ozirajo za štirimi enosedimi lovci F-16A in dvema dvosedima F-16B. Kje in kako ter od koga bodo kupili ta letala, še ni znano, po namigovanjih pa naj bi bila to izraelska letala F-16, prodala pa bi jih država (Izrael).

F-16 je v primerjavi z A-4 precej sodobneje opremljeno (npr. z radarjem APG-66), doseže bistveno večjo hitrost (nadzvočno). Fighting falcon je sicer precej dražje letalo za rabo, kot A-4 skyhawk, toda veliko, veliko cenejše, kot bi bil za podobne naloge F-35. Ima pa družba iz Kanade – v zasebni lasti – pri tem, en sam problem: F-16izvira iz ZDA in za kaj takšnega mora prodajo odobriti pristojno ameriško ministrstvo (obrambno). Pri kanadskem Discovery Air Srvice so navkljub vsemu optimisti in pravijo, da bodo imeli v svoji floti (v civilni lasti) nadzvočne lovce, kar naj bi raven urjenja in usposabljanja dvignilo na višjo raven, sami pa bodo pri tem konkurenčnejši od drugih ponudnikov (tudi civilnih) podobnih storitev za vojaška letalstva.

Pripravil: B. Knific, foto: F-16

VIDEO: Dogfight (zračni spopad) med lovci F-16 in F-15

Povezani članki