Lovec MiG-21 v ruski zračni bazi v Siriji

by Urednik

SATELITSKI POSNETEK RAZKRIL OBRIS LOVCA MIG-21

Ob pregledu komercialnih satelitskih posnetkov je moč opaziti, da je v sirski letalski bazi Hmeymim v Latakiji, ki jo uporablja Ruska vojska, tudi lovsko letalo MiG-21 fishbed.

Satelitski posnetki letalske baze Hmeymim, nastali naj bi 11. junija 2019, so bili pred dnevi objavljeni na socialnih omrežjih. Na njih je moč opaziti lovsko letalo MiG-21 sovjetskega izvora v letalski bazi Hmeymim, ki je sestavni del ruskega stalnega vojaškega kontingenta v Siriji.

Nekateri analitiki menijo, da je lovec MiG-21 del arzenala Ruskih letalskih sil v Siriji, kar pa bi pomenilo, da je Rusija vrnila lovca MiG-21 iz rezerve, saj jih v svoji aktivni floti več ne uporablja.

Veliko verjetnejša je možnost, da je MiG-21, ki je na posnetkih, iz vrst Sirskih letalskih sil, ki imajo v svoji oborožitvi še nekaj deset teh letal (največ 50). Nekateri domnevajo, da gre za eno od sirskih letal, ki bodo nameščena kot spomenik na vhodu v letalsko bazo.

Lovce MiG-21 fishbed uporabljajo že kar 60 let od začetka proizvodnje (leta 1959), kar 11.500 so jih Izdelali, še vedno pa jih uporabljajo v tretjini držav, ki so ga imele v oborožitvi (skupaj več kot 60). Od evropskih držav jih še vedno uporabljajo Hrvaška (skupaj 12) in Srbija (3) – obe državi pa bosta letala v nekaj letih verjetno umaknili iz operativne uporabe – ter Romunija v nadgrajeni izvedenki lancer (nadgradili so jih v sodelovanju med romunskim Aerostarom in izraelskim Elbitom). Hrvaška želi svoje glavno in edino bojno letalo zamenjati s sodobnejšimi zahodnimi lovci 4. generacije (najverjetneje F-16), medtem ko je Srbija že dopolnila floto lovcev MiG-29 z ruskimi in beloruskimi letali tega tipa (skupaj 14), tako da imajo enaindvajsetice že sedaj obrobno vlogo, Romuni pa so se odločili za ameriške F-16 (iz druge roke  block 15 MLU – uporabljali so jih Portugalci, želi pa kupiti sodobnejše, vsaj block 50).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki