Madžarska kupila rakete IRIS-T za lovce JAS-39 gripen

by Urednik

PROGRAM POSODOBITVE MS20 BLOCK II ZA MADŽARSKE LOVCE GRIPEN

Gáspár Maróth, komisar madžarske vlade za razvoj obrambe, je v ponedeljek, 20. decembra 2021, razkril, da so madžarske oborožene sile kupile protiletalske rakete kratkega dosega IRIS-T za svoje lovce gripen. Pogodbo so z nemškim podjetjem Diehl podpisali v petek, 17. decembra.

Nakup nove rakete IRIS-T skupaj s posodobitvijo švedskega lovca JAS-39 gripen, ki je v uporabi od leta 2006, bo zagotovil, da bo bojno letalo izpolnjevalo najvišje standarde letalstva 21. stoletja, meni Gáspár Marót.  Vladni komisar je še dejal, da bo gripnov program modernizacije bojnega letala imenovan MS20 block II močno povečal zmogljivosti letala za zračni boj na razdaljah izven vodnega polja in napade na zemeljske cilje.

Švedska in madžarska vlada sta leta 2001 podpisali pogodbo o najemu in nakupu švedskega bojnega letala , v letu 2003 pa so potekala ponovna pogajanja za najem 14 lovcev JAS-39 gripen C/D (12 enosedežnih in 2 dvosedežna). Vseh 14 letal je bilo madžarskim letalskim silam dobavljeno v letih 2006 in 2007, vsa pa so bila operativna do konca leta 2008. Sedanji sporazum naj bi potekel leta 2016, a sta se državi dogovorili, da ga podaljšata za nadaljnjih deset let.

Medtem, ko so strokovnjaki dolgo razpravljali o tem, ali naj 14 lovskih letal – katerih najemnina poteče leta 2026 – nadomestijo z letalom Lockheed Martin F-35 lightning II ali ne, madžarska vlada meni, da je nakup lovskih letal pete generacije (pre)draga alternativa. Madžarska je s programom MS20 block II pokazala, da daje prednost posodobitvi svoje flote JAS-39 gripen z nakupom večjega paketa  posodobitvene programske opreme in protiletalskih raket kratkega dosega IRIS-T. Diehl BGT Defense je razvil vodeno raketo zrak-zrak IRIS-T kot del večnacionalne pobude, ki vključuje Nemčijo, Grčijo, Italijo, Norveško, Španijo in Švedsko za zamenjavo starih raket sidewinder. IRIS-T ima dolžino 2,94 metra, premer 127 milimetrov, razpon IRIS-T primerljiv z AIM- 9L/M sidewinder.

Raketa IRIS-T, ki uporablja raketni motor na trdo gorivo, doseže hitrost do 3 Macha in je bila izbrana kot standardno orožje za lovce Eurofighter typhoon, F-16, F/A-18, tornado in JAS-38 gripen. Raketa ima 11,4 kg visokoeksplozivno (HE) (fragmentacijsko) bojno glavo, radarsko podprt bližinski vžigalnik, ki omogoča napad na cilj na razdaljah do 13,5 navtičnih milj (25 km) ter ‘priklenitev” cilja pred izstrelitvijo (LOBL) že po izstrelitvi.

Brazilske letalske sile so skupaj z Madžarsko napovedale nakup protiletalskih raket kratkega dosega IRIS-T za svoje štiri večnamenske lovce JAS-39E gripen. Brazilske letalske sile, ki so pred kratkim pridobile tudi rakete meteor (raketa zrak-zrak dosega izven vidnega obzorja), bodo tako povečale svojo bojno moč in možnosti za uspeh proti potencialnim nasprotnikom s kombinacijo naprednega orožja dolgega in kratkega dosega.

Pripravil: B. Knific, foto: Saab

 

Povezani članki