Malezijska mornarica našla izgubljeni jurišni čoln CB 90

by Urednik

Malezijska mornarica našla izgubljeni jurišni čoln CB 90

Malezijska kraljeva mornarica je našla izgubljen hitri jurišni čoln razreda CB 90, ki je bil pogrešan ob obali zvezne države Sabah (otok Borneo) od ponedeljka 6. oktobra 2014 zjutraj. Malezijska mornarica je plovilo izsledila istega dne okoli 7.00 ure popoldne, z nobenim od 7-ih članov posadke ni bilo težav, vsi pa so bili “izstradani”.

Malezijska kraljeva mornarica je v ponedeljek dopoldan sprožila iskalno akcijo za izginulim hitrim jurišnim čolnom CB 90 (Combat Boat 90), vanjo pa so vključili tako šest vojaških ladij, med njimi tudi plovila za iskanje in reševanje (SAR) kot tudi dve letali Malezijskih letalskih sil.

Signal iz izginulega čolna so prejeli približno 4 ure preden jim je uspelo priti do njega, še vedno pa ni znano zakaj niso mogli stopiti v stik z njim več kot 13 ur. Malezijski hitri jurišni čoln razreda CB 90 je izginil iz radarskih zaslonov med rutinsko patruljo ob obali otoka Borneo ob hudem neurju. Zadnji znani položaj, ko je čoln izgubil stik z mornariško bazo v Sepanggaru, je bil približno 20 navtičnih milj severovzhodno od kraja Pulau Mangalum. Sredi neurja se je čolnu razreda CB 90 pokvaril tako motor kot krmilni sistem.

O hitrem jurišnem čolnu CB 90, Malezijska mornarica jih ima v svoji floti 17, švedskega proizvajalca Dockstavarvet smo podrobneje pisali v reviji Obramba, april 2007.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Švedski hitri jurišni čoln CB 90

Povezani članki