Med ukrajinsko ofenzivo je padel ruski generalmajor

by Urednik

HUDA IZGUBA ZA RUSKO VOJSKO

Med spopadi v regiji Zaporožje, kjer ukrajinske enote poskušajo s protiofenzivnim prebojem, je padel načelnik štaba in poveljnik ruske 35. armade generalmajor Sergej Gorajčev. O smrti generala Gorajčeva so poročali ruski blogerji, po njihovih navedbah je bil ubit v ukrajinskem raketnem napadu med boji ob reki Mokri Jali, kjer so napadli ukrajinski vojaki. Po nekaterih drugih virih pa naj bi umrl med raketnim napadom na rusko oporišče ob Azovskem morju na ozemlju Ukrajine.

»Načelnik štaba 35. armade je bil ubit v raketnem napadu,« je na svojem kanalu Telegram, imenovanem Voenkor Kotenok Z, sporočil ruski vojaški dopisnik Jurij Kotenok.

»Ves včerajšnji dan (12. junija) so na frontni črti skupine Vostok potekali hudi boji. Razmere na obrambni liniji 60. in 37. mehanizirane brigade so zapletene,« je dodal.

Bloger je generala označil za enega najpametnejših in najučinkovitejših vojaških voditeljev, ki je združeval “največjo profesionalnost z osebnim pogumom”.

Udeleženec druge vojne v Čečeniji je leta 2013 poveljeval ruskim silam v separatističnem Pridnestrju. Od leta 2014 do 2017 je deloval v Donbasu.

Hudi spopadi so potekali v ponedeljek. »Osvobojenih je bilo sedem naselij: Lobkovoe, Levadnoye, Novodarovka, Neskuchnoye, Storojevoye, Makarovka, Blagodatnoye,« je na Telegramu zatrdila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maliar.

»Površina ozemlja pod (ukrajinskim) nadzorom je 90 kvadratnih kilometrov,« je dodala in dodala, da vključuje tudi območje, osvojeno v napadu od Orihiva do Tokmaka v smeri Tavrije.

Več visokih ruskih poveljnikov, vključno z generali, je že umrlo v Ukrajini, predvsem zaradi ruske doktrine bojevanja, kjer kot poveljniki vodijo svoje enote na frontnih črtah. Nekaj visokih ​​častnikov je bilo ubitih sredi maja, poroča Rosijskaja Gazeta. Med njimi sta bila dva polkovnika: poveljnik 4. mehanizirane brigade Vjačeslav Makarov v regiji Doneck in namestnik poveljnika korpusa, pristojen za politično-vojaško dejavnost Jevgenij Brovko.

Sergej Vladimirovič Gorjačev

Sergej Vladimirovič Gorjačev se je rodil leta 1970 v mestu Ozherelje, ki se nahaja v moskovski regiji. Diplomiral je na Ryazanski visoki padalski poveljniški šoli, kasneje pa dokončal Združeno akademijo oboroženih sil Ruske federacije.

Opravljal je naloge poveljnika izvidniškega voda, pomočnika načelnika izvidniškega polka, nato je bil namestnik poveljnika izvidniške čete, nato je postal poveljnik izvidniške čete in končno – poveljnik desantnega bataljona v 76. divizije. Od leta 2011 do 2013 je bil namestnik poveljnika posebne motorizirane brigade Združene vojske Zahodnega vojaškega okrožja. Marca 2013 je bil imenovan za vodjo operativne skupine ruskih čet v Pridnestrju.

Sergej Gorjačov je bil visoko profesionalen vojak z bogatimi in raznolikimi izkušnjami v službi. Vodil je ruski kontingent v Pridnestrju, poveljeval 201. vojaški bazi v Tadžikistanu in bil odgovoren za center za usposabljanje v Habarovsku. Ko je bil Gorjačov imenovan za poveljnika 5. ločene tankovske brigade Kopenske vojske, je pokazal svojo sposobnost poklicnega razvoja in dosegel čin generalmajorja. Nato je napredoval v namestnika poveljnika 35. združene armade, zatem pa je bil imenovan za načelnika generalštaba vojske.

Zaradi pomanjkanja uradnih komentarjev ruskega obrambnega ministrstva o tej zadevi še vedno ni podrobnosti ali uradnih potrditev o smrti generalmajorja Gorajčeva.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter Ukraine Front

Povezani članki