Modernizirani U-2 dragon lady opravil svoj prvi let

by Urednik

IZVIDNIŠKO LETALO U-2 SE VRAČA V AMERIŠKE LETALSKE SILE

Ameriško podjetje Lockheed Martin je zaključilo modernizacijo strateškega izvidniškega letala U-2 dragon lady, posodobljeno izvidniško letalo je že opravilo svoj prvi polet,  je navedeno na spletni strani podjetja.

Nadgrajeni U-2 dragon lady se vrača v ameriške letalske sile, izboljšano letalo je prejelo novo letalsko elektroniko v okviru programa Avionics Tech Refresh (ATR), kot tudi nove komunikacijske, navigacijske in prikazovalne sisteme v okviru OMS (Open Mission Systems), ki vključuje opremljanje letala z opremo z odprto arhitekturo.

»Novi vgrajeni računalnik, zasnovan po standardu OMS ameriškega letalstva, bo U-2 omogočil integracijo z letalskimi, vesoljskimi, morskimi, kopenskimi in kibernetskimi sistemi na različnih ravneh varnosti,« je zapisala družba v izjavi.

Posodobitev letala U-2 dragon lady je bila napovedana spomladi 2020, prvo posodobljeno letalo naj bi ameriško letalstvo dobilo sredi leta 2021, popolna modernizacija pa naj bila končana do začetka leta 2022. Očitno pa so bili programi nekoliko prolongirani, posodobitev letal pa se še nadaljuje.

Izvidniško letalo U-2 dragon lady, razvito v zgodnjih 50. letih 20. stoletja, je doseglo hitrosti do 805 km/h in je lahko opazovalo 12 ur z višine več kot 21.300 m. Hkrati je bil bojni radij letala 10.300 km. Višinska izvidniška letala U-2 so bila v službi ameriških letalskih sil, med letoma 1956 in 1960 so 24-krat preletela ozemlje Sovjetske zveze, izven dosega protiletalskih raket. Vendar pa je bil maja 1960 sestreljen en U-2, nato pa so se leti U-2 izvajali le ob mejah ZSSR.

Ameriški kongres se je leta 2014 odločil za odpis vseh letal U-2 zaradi visokih stroškov ene ure letenja, ki so dosegli 36 tisoč dolarjev. Predvidevalo se je, da bodo namesto tega kupili strateška brezpilotna izvidniška letala  RQ-4 Global Hawk. Vendar je bila ta odločitev pozneje spremenjena in so jo opustili in se odločili za posodobitev legendarnih U-2.

Danes letalske sile ZDA upravljajo s 30 letali U-2, katerih povprečna starost se približuje 40 letom.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki