Južnokorejska mornarica želi tri nove rušilce razreda sejong

by Urednik

JUŽNA KOREJA ŽELI OKREPITI OBRAMBO NA MORJU PRED SEVERNO KOREJO
Južnokorejska mornarica je vložila zahtevo za izgradnjo še treh rušilcev razreda sejong z bojnim sistemom aegis, ki bi okrepili obrambo pred sosednjimi državami, predvsem Severno Korejo. Med Severno in Južno Korejo namreč še vedno vlada vojaška napetost zaradi ozemeljskih sporov.

Mornarica Južne Koreje ima v svoji floti trenutno tri 7600-tonske vojaške ladje razreda sejong, vendar pa jo skušajo povečati še za tri. Vse seveda v luči naraščajočih napetosti v regiji, tako po tretjem jedrskem poskusu Pjongjangu v letošnjem letu, kot tudi ozemeljskih sporov med Kitajsko in Japonsko.
“Mornarica je zaprosila za dodatne tri rušilce razreda sejong Generalštab že pred letom dni,” je dejal anonimni vir iz vrst Južnokorejske vojske. ” V Generalštabu bodo o tem razpravljali na seji naslednji mesec.” Če bo načrt potrjen, bo mornarica začela graditi ladje med letoma 2020 in 2025, je dodal anonimni vir.
Ocenjuje se, da bi vsi trije rušilci razreda sejong državo stali približno 2,8 milijarde dolarjev. Južna Koreja je od leta 2004 zgradila tri rušilce z oborožitvenim sistemom aegis v okviru projekta nujne posodobitve mornarice in povečanja obrambne moči napram Severni Koreji.

Bojni sistem aegis (ACS) je napreden sistem za vodenje, kontrolo in nadzor orožja (WCS), ki uporablja zmogljive računalnike in radarje za spremljanje ter usmerjanje orožja za uničenje sovražnih ciljev.

Južnokorejski rušilec razreda sejong v dolžino meri 166 metrov in je opremljen z bojnim sistemom aegis – najsodobnejšim radarskim sistemom, raketami in torpedi z vertikalnim sistemom izstrelitve. Ladjo upravlja 300 članov posadke, na njej pa je prostora tudi za dva srednje velika helikopterja. Pluje lahko z najvišjo hitrostjo 30 vozlov z dosegom 1000 kilometrov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO SPODAJ: Južnokorejski rušilec razreda sejong

Povezani članki