Moskva poziva OVSE, da preveri umik težkega orožja v vzhodni Ukrajini

by Urednik

PRO-RUSKI SEPARATISTI ŽE UMIKAJO ARTILERIJO, UKRAJINSKA VOJSKA ŠE NE

Moskva je zaskrbljena, ker Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ne nadzoruje umika težkega orožja Ukrajinske vojske in pro-ruskih separatistov stran od “frontne črte” v vzhodnih regijah Ukrajine, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Medtem v vzhodni Ukrajini še naprej potekajo manjši spopadi, zato se strokovnjaki že sprašujejo, ali so druga mirovna pogajanja v Minsku resnično uspela.

Pro-ruski separatisti iz Donecka so enostransko že začeli umik težke oborožitve, medtem ko so iz Kijeva sporočili, da bo Ukrajinska vojska začela umik topništva šele, ko bo premirje v vzhodni Ukrajini veljalo najmanj 48 ur. Obe strani kršita premirje sklenjeno 12. februarja 2015 v Minsku..

Ruske oblasti so pozvale OVSE naj začne nadzor umika težkega orožja v vzhodni Ukrajini, potem ko je Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi poročala, da ni dobila seznama težke oborožitve in predvidenih poti njihovega umika iz stičnega območja med separatističnima Ljudskima republikama Doneck in Lugansk ter preostalo Ukrajino. Poročila naj ne bi oddali niti predstavniki separatističnih republik, kot tudi ne Ukrajinska vojska.

Predstavniki samooklicane Ljudske republike Doneck so na te trditve že odgovorili, da so OVSE-ju poslali seznam težke oborožitve skupaj s časovnico in potjo umika. Separatisti iz Donecka so v torek 24. februarja 2015 sporočili, da so že umaknili več kot 100 artilerijskih sistemov. Ukrajinske oblasti so na drugi strani sporočile, da bodo težko oborožitev umaknile šele po resnični prekinitvi ognja (občasni spopadi se medtem še nadaljujejo).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki