Na Finskem trčili trenažni letali hawk

by Urednik

ŽE PETA NESREČA FINSKIH LETAL BAE HAWK OD LETA 1995

Na Finskem trčili dve šolski reaktivni letali BAE Hawk iz vojaške letalske šole Kauhava, eden izmed izkušenih pilotov inštruktorjev nesreče ni preživel.

Včeraj sta ob 12.13h na zahodu Finske trčili dve reaktivni šolski letali BAE hawk Finskih letalski sil (FAF, finsko: Ilmavoimat). Po trčenju je eno izmed trenažnih letal hawk strmoglavilo v gozd v Lestijärvi, v bližini zračne baze Kauhava, drugo pa v močvirje v Salamajärvi v bližini Perha. Eden izmed pilotov se je katapultiral in odnesel z lažjimi poškodbami hrbetenice, zato se je “sprehodil“ do bolnišnice. Pilota (30 let) drugega letala so našli mrtvega po nekajurnem iskanju, zaenkrat pa še ni znano ali se je izstrelil. Oba pilota sta bila izkušena inštruktorja letenja, vsak naj bi že imel okoli 1.000 ur letenja, od tega vsaj 800 z letali F/A-18.

Finsko ministrstvo za obrambo je že sprožilo preiskavo o nesreči, ki se je zgodila v redko poseljenem območju v zahodni Finskem ob jasnem vremenu nad oblaki na višini 5.000 čevljev.

Na novinarski konferenci je Jukka Ahlberg, vodja šole za usposabljanje pilotov v Kauhavi, dejal, da so bili pogoji za letenje v času nesreče dobri, razlog za trčenje pa je zaenkrat neznan.

finska-solska-letala-bae-hawk--

Od leta 1995 so Finske letalske sile doživele sedem nesreč letalnikov, kar pet se jih je zgodili s trenažnimi letali hawk. Finci majo v svoji floti 75 (73) šolskih raektivnih letal BAE hawk v različicah mk.51 (50 letal), mk.51A (7 letal) in mk.66 (18 letal). Kar 41 najstarejših in neposodobljenih letal hawk mk.51 naj bi upokojili do leta 2016. V letih 2009-2010 so kupili 18 trenažnikov hawk mk.66 od Švice in jih posodobili na Finskem v družbi Patria. Finska letala BAE hawk sestavljajo tudi letalsko akrobatsko skupino Midnight Hawks, katere nastop si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: Figter Control, Airplane Pictures

Galerija slik

[justified_image_grid]

VIDEO: Finska letalska akrobatska skupina Midnight Hawks

Povezani članki