Na letalonosilki INS Vikramaditya pristal prvi indijski lovec MiG-29K

by Urednik

INDIJSKA MORNARICA ŽE ZAČELA S TESTIRANJE NOVE LETALONOSILKE INS  VIKRAMADITYA

V petek, 7. februarja 2014, je na letalonosilki INS  Vikramaditya uspešno pristal prvi indijski palubni lovec MiG-29K odkar je Indija prejela letalonosilko v začetku januarja.

Indijski pilot je z lovcem MiG-29 K opravil prvi pristanek na novi indijski letalonosilki INS  Vikramaditya (R33), bivši ruski letalonosilki Admiral Gorshkov. Rusi so letalonosilko INS  Vikramaditya v ladjedelnici Semvash v Severodvinsku predali Indijski mornarici 16. novembra 2013, v indijsko mornariško bazo Kanwar pa je prispela 7. januarja 2014 v spremstvu preostalih ladij Indijske mornarice.

Letalonosilka INS  Vikramaditya bo operativna verjetno v aprilu. Sedaj je njej še tudi približno 180 ruskih inženirjev, ki preizkušalo ali vsi sistemi delujejo.

Indijska letalonosilka INS Vikramaditya in lovec MiG-29

Indijska mornarica je svojo prvo eskadriljo palubnih lovcev MiG-29K/KUB naročila leta 2013 . Eskadrilja, poimenovana “črni panterji “, je sestavljena iz 12-ih enosedežnih lovcev MiG-29K in štirih dvosedežnih MiG-29KUB, ki jih je Indija naročila v letu 2004. Eskadrilja črnih panterjev je bila do zdaj nameščena v letalskem oporišču v Dabolim, v zvezni državi Goa na zahodni obali Indije.

Indija je v januarju 2010 naročila še dodatnih 29 palubnih lovcev MiG-29K, za katere bo odštela 1,2 milijarde USD. Letalonosilka INS  Vikramaditya lahko prevaža do 24 lovcev MiG-29K/KUB.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruski lovec MiG-29K in letalonosilka INS Vikramaditya

Indijska letalonosilka Vikramaditya je konec novembra 2013 zapustila rusko ladjedelnico Sevmash in po uspešni plovbi prispela v pomorsko bazo Karwar.

Povezani članki