Na pomoč priskočilo 500 pripadnikov Slovenske vojske

by Urednik

SLOVENSKI VOJAKI NA TERENU S 27-imi VALUKI

Ministrstvo za obrambo republike Slovenije je sporočilo, da danes pri odpravljanju posledic ledene ujme sodeluje 500 pripadnikov Slovenske vojske s potrebnimi pripomočki.

Danes, 5. februarja, je v odpravljanje posledic ledene ujme vključenih 500 pripadnikov enot Slovenske vojske, ki urejajo ceste, čistijo daljnovode in odpirajo poti do neprehodnih naselij s pomočjo 40 terenskih vozil, 53 tovornih vozil, 27 lahkih kolesnih oklepnih vozil Valuk, avtodvigala, delovnega stroja, motornih žag in ostalega priročnega orodja. Poleg naštetega je Slovenska vojska Civilni zaščiti v uporabo predala 90 agregatov različnih zmogljivosti (2–300 kW).

Pripadniki Slovenske vojske so glede na potrebe Civilne zaščite vključeni v pomoč v naslednjih krajih po Sloveniji: Postojna, Bač, Cerknica, Logatec, Ljubljanski vrh, Idrija, Trebija, Gorenja vas, Sovodenj, Preddvor, Čepovan, Žužemberk, Brestrnica, Ruše, Nazarje, Ljubno, Mozirje, Velenje, Šentjanž pri Dravogradu, Mislinja in Ravne na Koroškem.

Poleg naštetega ima Slovenska vojska v pripravljenosti helikopterje Bell 412 in AS 532 cougar, slednji z opremo za medicinsko evakuacijo, ter več reševalnih (sanitetnih) vozil, po potrebi pa je sposobna za pomoč zagotoviti tudi večje število pripadnikov.

Slovenska vojska zmogljivosti za pomoč pri odpravljanju posledic vremenske ujme zagotavlja od sobote, 1. februarja, ko je minister za obrambo Roman Jakič na predlog poveljnika Civilne zaščite soglašal z uporabo njenih zmogljivosti. Skupaj z današnjim dnem je v odpravi posledic ledene ujme sodelovalo 1.160 pripadnikov Slovenske vojske. 

Vir: Služba za strateško komuniciranje MORS

Povezani članki