Nad Sirijo vohuni najnovejše rusko izvidniško letalo Tu-214R

by Urednik

RUSIJA V SIRIJO POSLALA SVOJE NAJSODOBNEJŠE VOHUNSKO LETALO

V tem tednu so na nebu nad Sirijo opazili rusko izvidniško letalo Tu-214R, opremljeno z najsodobnejšimi optično-elektronskimi napravami in radarji. Rusi so to letalo kar precej časa držali v tajnosti, videli (zunanjost) pa smo ga lahko šele na letalskem salonu MAKS 2015.  

Zagotovo ruski vohun “Tu-214R” na sirskem nebu ni naključje, saj so ruskim odločevalcem in načrtovalcem bojnih nalog nujni podatki s terena, da bi imeli boljši vpogled nad položajem. Predvsem tistim na sirsko-turški meji, saj bi bili Rusi radi informirani o vseh namerah Turčije in njenih morebitnih pripravah na kopensko operacijo v Siriji, obenem pa spremljajo prerazporejanje enot turških oboroženih sil. Eno izvidniško letalo Tupoljev Tu-214R naj bi Ruske letalske sile namestile v vojaški bazi Hmeimim v sirski provinci Latakia.

Turčija je 3. februarja 2016 zavrnila zahtevo Rusije, da opravi izvidniški polet nad turškim ozemljem v okviru “Sporazuma odprto nebo” (Open Sky Treaty). Sledil je ruski odgovor s “težko artilerijo”. Na prizorišče je napotila vohunsko letalo Tu-214R, ki lahko izvaja kompleksne izvidniške naloge globoko na turško ozemlje, ne da bi pri tem vstopilo v turški zračni prostor (v katerem bi ga Turki brez dvoma na tak ali drugačen način “prizemljili”). Za razliko od letečega vohunskega letala Tu-214, opremljenega s celo paleto opazovalnih senzorjev,  ima letalo Tu-214ON (Otkrytoye Nebo – izdelano posebej za “inšpekcijo” v sklopu Sporazuma odprto nebo), vgrajene samo aparature za fotografiranje.

Združena korporacija za proizvodnjo naprav (Objedinjenaja priborostroitelnaja korporacija) ni razkrila natančnih tehnično-taktičnih podatkov o tem letalu, kljub temu pa jih je moč zbrati iz različnih virov in poročil. Tupoljev Tu-214R ima izbokline pod nosom in repom, na bokih pa ima značilne zaokrožene aerodinamične izbokline, pod katerimi se skrivajo zmogljivi radarji s faznimi antenskimi rešetkami (usmerjene bočno in polkrožno). Ti radarji so del večfrekvenčnega radarsko-tehničnega sistema MRK-411, ki predstavlja oči in ušesa tega vohunskega letala. S teh naprav pridobivajo operaterji – radaristi informacije, delujejo pa tako v aktivnem kot pasivnem režimu (da ne bi razkrili svojega položaja), prisluškujejo pa tudi radijskim zvezam in spremljajo radijske pogovore nasprotnika.

Bistvena značilnost radarjev je tudi odkrivanje tistega, kar se skriva „pod površino“,  torej vidijo „skozi zemljo“. Tu-214R odkriva tudi objekte, , zakopane v zemljo,zasute s snegom ali peskom ali prekrite z drevjem in vejami.

Radarski sistem dopolnjuje visokoločljivi (visokoresolucijski) optično-elektronski opazovalni sistem “frakcija”, s pomočjo katerega posadka operaterjev dobiva sliko s terena v realnem času z visoko ločljivostjo tako v vidnem kot infrardečem spektru. Po vsemu sodeč naj bi imela Rusija dve taki vohunski letali, enega pa so že januarja 2013 opazili nad nevtralnimi vodami Japonskega morja, drugi pa je poleti 2015 preletaval območje ob ruski meji z Ukrajino. Prav slednje letalo so zdaj napotili v Sirijo za zbiranje obveščevalnih podatkov za ruski vojaški vrh.

Tu-214R je bil dolgo časa v proizvodnih halah in v zvezi z njim se je zvrstilo kar nekaj sodnih sporov med ruskim Ministrstvom za obrambo in proizvajalcem zaradi večkratnega odlaganja predaje letala (Vega).

Konflikt v Siriji pa je označil konec dolge “proizvodne” krize in pospešil izdelavo tega letečega vohuna. Razlogi v odlogih verjetno niso bila zgolj nestrinjanja v zvezi s tehnično dokumentacijo, pač pa tudi zahteve po stalno novih sistemih za karseda učinkovito opazovanje. Problematičen naj bi bil predvsem  radarski sklop za sliko prikritih – zamaskiranih in vkopanih objektov, sestavljali pa so tudi bazo radarskih podatkov in poseben algoritem obdelave podatkov za šifriranje in pošiljanje podatkov direktno iz letala.

Rusi ob tem najnovejšem letečem vohunu uporabljajo še izvidniški letali Il-20 in A-50.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Ruska Rec, RussianPlanes

Povezani članki