Nagovor vrhovnega poveljnika oboroženih sil Ukrajine

by Urednik

ZAČETEK RUSKE OFENZIVE NA UKRAJINSKEM OZEMLJU

Vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine, generalpodpolkovnik Valerij Zalužni, je ukrajinski narod obvestil o napadih Ruske vojske na ukrajinskem ozemlju.

»Danes, 24. februarja 2022, ob 5.00 (po lokalnem času) so oborožene sile Ruske federacije začele intenzivno obstreljevanje naših enot na vzhodu, izvedle raketne/bombne napade na letališča v Borispilu, Ozerneju, Kulbakinu, Čuhuivu, Kramatorsku, Črnobajevki, pa tudi na vojaško infrastrukturo oboroženih sil Ukrajine. Hkrati je napadalec začel topniško obstreljevanje območij in naselij ob državni meji in upravni meji z začasno okupiranim ozemljem Krima,« je sporočil Zalužni.

Iz poročila Generalštaba ukrajinskih oboroženih sil

»Ukrajinske sile narodne obrambe, ki uporabljajo pravico do samoobrambe po 51. členu Ustanovne listine Združenih narodov, se dostojno upirajo sovražnikovim poskusom preboja državne meje. Situacija je nadzorovana.

Ruske enote trpijo izgube. Na območju operacije združenih sil je bilo sestreljenih 5 letal in 2 helikopterja ruskih Letalsko-vesoljskih sil, poškodovana sta bila dva tanka, uničenih je bilo več tovornjakov oboroženih sil Ruske federacije. Vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine je izdal ukaz, naj agresorju povzroči kar največjo škodo. Med branilci Ukrajine ni izgub.

Oborožene sile Ukrajine trdno držijo svoje obrambne položaje. V regiji Černihiv je bil sovražnik ustavljen. Ostri boji potekajo v smeri Harkova in na območju operacije združenih sil, kjer je sovražnik utrpel žrtve v moštvu in materialu. Naše sile so prevzele popoln nadzor nad MARIUPOLOM in SHCHASTIOA. Uničenih je najmanj šest letal, dva helikopterja in na desetine sovražnikovih oklepnikov. Razmere v smeri Harkova so težke, a ukrajinske obrambne sile se borijo proti agresorju.«

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki