Najmanj 6 mrtvih v napadu samomorilke v Volgogradu

by Urednik

Preiskovalci pravijo, da je bilo najmanj šest oseb mrtvih v današnji (21. oktober 2013) eksploziji, ki jo je povzročila samomorilka v južnem delu mesta Volgograd. Po besedah preiskovalcev naj bi šlo za 30-letno Naido Akijalovo iz ruske republike Dagestan v severnem Kavkazu, ki ga pretresano nemiri od sredine devetdesetih let.

Sicer izvaja ruska oblast na tem območju obsežne varnostne ukrepe predvsem zaradi prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Ta napad, še posebej če ga je zares povzročila samomorilka, pomeni resen opomin in grožnjo, da je področje tega dela Kavkaza še vedno zelo nemirno. Očividci naj bi preiskovalcem zatrdili, da se je eksplozija zgodila v avtobusu nekaj trenutkov zatem, ko je samomorilka vstopila vanj. Eksplozijo je posnel tudi udeleženec v prometu, ki se je peljal za avtobusom, kar si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

zemljevid volgogradPo besedah glavnega preiskovalca so v avtobusu našli šest žrtev ter truplo samomorilke. Ob tem so v bolnico odpeljali še 28 potnikov avtobusa, med njimi osem hudo poškodovanih. V trenutku eksplozije je bilo v avtobusu približno 50 potnikov, zgodila pa se je ob 10.00 po lokalnem času. Doslej še nobena od znanih terorističnih skupin ni prevzela odgovornosti za napad.

Taktika napadov s samomorilkami se je uveljavila po letu 2000, samomorilke pa so izhajale predvsem iz Dagestana in Čečenije, žrtve pa so iskale zlasti med civilnim prebivalstvom. Sredstva javnega prevoza so bila, kot »mehak« cilj, med najprivlačnejšimi cilji. Najbolj izstopa napad dveh samomorilk iz Dagestana leta 2010 na postaji moskovske podzemne železnice, v katerem je bilo mrtvih 39, ranjenih pa 139 ljudi. Novembra 2008 pa je samomorilka v napadu v Vladikavkazu v Severni Osetiji ubila 12 in ranila 40 ljudi.

Pripravil: B. Knific, foto: News Talk Radio Who

VIDEO SPODAJ: Eksplozija bombe na avtobusu v Volgogradu

Povezani članki