“NATO bi potreboval 6 mesecev za odgovor na ruski napad”

by Urednik

NATO ne more braniti baltskih držav pred Rusijo

Ob morebitnem vojaškem napadu Rusije zveza NATO ne bi bila sposobna braniti Estonije, Latvije ali Litve,  so zapisali v nemškem časopisu Spiegel in navedli nemške vladne vire ter dokumente, ki so “ušli” iz Nata.

Uradniki nemškega obrambnega in zunanjega ministrstva so za Spiegel povedali, da bi NATO potreboval šest mesecev za odgovor na ruski napad. “Mi se sploh ne bi pojavil v času, ko bi Rusija že praznovala zmago,” je dejal eden izmed nemških uradnikov.

Nemški poslanec Elmar Brok, ki je član Krščansko-demokratske unije ( CDU) nemške kanclerke Angele Merkel in vodja odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve, je jasno opredelil situacijo: “Trenutno zavezništvo ne more zaščititi baltskih držav s konvencionalnimi vojaškimi sredstvi , “je dejal.

Dokumenti zveze Nata razkrivajo podobno zaskrbljenost. “Sposobnost Rusije, da izvede večje vojaške akcije brez večjih znakov, ki bi na to opozarjali, predstavlja širšo grožnjo ohranjanju varnosti in stabilnosti na območju evro-atlantskega zavezništva,” pravi osnutek ocene zveze Nato. “Rusija lahko predstavlja lokalno ali regionalno vojaško grožnjo v kratkem času na območju po njihovi izbiri. Vse to povzroča destabilizacijo in grožnjo za vse tiste zaveznice, ki mejijo ali so v bližini Rusije.”

Nemški časopis te zapise komentira z besedami, da bi še pred šestimi meseci bile te besede nepredstavljive v dokumentu Nata, vendar pa je kriza na Krimskem polotoku in zdaj v vzhodni Ukrajini postavila mnogo prepričanj pod vprašaj. Zavezništvo je zaradi možnosti ruskega vojaškega napada zaskrbljeno ne samo za baltske države, temveč za celotno Evropo.

Zveza Nato je pri svojih vojaških silah našla več pomanjkljivosti, zanemarili naj bi tako področja minskega delovanja in podmorništva, bojevanja z oklepnimi sistemi,zračno obrambo, medtem ko naj bi se piloti šele zdaj resneje urili v zračnem bojevanju. Nato je namreč v zadnjih letih na vajah dajal poudarek pripravam na obsežno vojskovanja, namesto da bi se urili v branjenju pred napadi in terorističnimi operacijami.

Medtem je Rusija trda “delala” za nadgradnjo Ruske vojske, ki zadnja leta izvaja množične vojaške vaje in zagotavlja nenehno urjenje svojim pilotom. “Rusi imajo sedaj takšne zmogljivosti in sisteme, da ni mogoče preprosto zamahniti z roko,” Spiegel navaja enega izmed zahodnih strokovnjakov.

Nemški časopis Spiegel je ob tem zaskrbljen, da bi ta pomanjkljivost uničila zavezništvo, ki bi v primeru, da ne morejo odgovoriti na rusko invazijo v baltskih državah začelo razpadati. Evropa je tako zaradi krize v Ukrajini prisiljena temeljito prestrukturirati svojo obrambo in varnost.

O air-policingu nad Baltikom pa bomo v junijski reviji Obramba objavili podrobnejši članek, ki sta ga pripravila naša nizozemska sodelavca Frank van der Avoort in Johan Franken.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

VIDEO: Vojaška moč NATO vs. Rusija

Povezani članki