“Ne povejte Moskvi: Pet izmed šestih britanskih jedrskih podmornic je na popravilu”

by Urednik

BRITANSKE TEŽAVE S PODMORNIŠKO FLOTO (ZARADI POČASNEGA UVAJANJA RAZREDA ASTUTE)

Britanska Kraljeva mornarica ima trenutno samo eno jedrsko podmornico na voljo za aktivno patruljiranje, medtem ko je preostanek flote zasidran  v pristaniščih zaradi tehničnih napak, okvar in rednega vzdrževanja, je 3. maja 2015 poročal britanski Sunday Express. Novico o tem so v časniku naslovili s pomenljivim naslovom -Ne povejte Moskvi: Pet izmed šestih britanskih jedrskih podmornic je na popravilu.

Kraljeva mornarica ima v svoji floti 10 jedrskih podmornic, še štiri pa so v gradnji oz. procesu testiranj. Vse štiri podmornice razreda vanguard, ki so oborožene z balističnimi raketami  Lockheed trident II D5, so zasidrane v pomorski bazi Clyde, njihova naloga pa je strateško odvračanje in ne sodelujejo v patruljiranju.

Od šestih jurišnih in bojnih podmornic Kraljeve mornarice so štiri privezane v doku, medtem ko se peta spopada z vrsto problemov. V operativnem pogonu je trenutno tako le jedrska podmornica HMS Astute (S119), prva iz novega razreda astute, ki so jo vrnili v vodo po vrsti popravil po njeni prvi daljši nalogi v letu 2014 (operativna od leta 2010). Pri drugi podmornici razreda astute – HMS Ambush (S120), ki je operativna od marca 2013, pa so med prvo misijo odkrili 57 “operativnih napak”, ki jih sedaj odpravljajo, ta čas pa služi za usposabljanje podmorničarjev.

Vsaka podmornica razreda astute stane približno 1 milijardo funtov (1,5 milijarde USD), postavile naj bi nove standarde tako pri stealth tehnologijah, zaznavanju ciljev (do 3000 navtičnih milj daleč), kot pri oborožitvi (spearfish in tomahawk), vendar se njihova gradnja vleče že več kot 15 let. V tem času so aktivirali le dve od šestih (oz. 7) načrtovanih, to pa je prisililo britansko Kraljevo mornarico, da odloži upokojitev štirih jedrskih podmornic razreda trafalgar, ki so stare že več kot 30 let.

Vendar pa podmornice razreda trafalgar zaradi starosti potrebujejo pogostejša vzdrževalna dela. Podmornici HMS Trenchant (S91) in HMS Triumph (S93)  sta trenutno sredi remonta,  podmornica HMS Torbay (S90) pa naj bi bila ponovno operativna sredi poletja. Četrta podmornica razreda trafalgar – HMS Talent (S92) pa se je sredi marca 2015 vrnila iz protiruske patrulje s poškodovanim zgornjim delom stolpa (slika spodaj), ki naj bi se poškodoval s trkom v ledeno goro. Vendar pa britanski podmorničarji pravijo, da je podmornica operativna.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki