Nemčija bo za 5 let najela zasebna trenažna letala A-4 skyhawk

by Urednik

NEMŠKI PILOTI SE BODO URILI V ZRAČNIH SPOPADIH

Nemške letalske sile (Luftwaffe) bodo od začetka leta 2015 za usposabljanje svojih pilot v zračnih spopadih uporabljale 7 letal Douglas A-4 skyhawk, ki jih bodo nadaljnjih pet let skupaj s piloti najemale od zasebnega kanadskega letalskega podjetja Discovery Air Defence Services. Skyhawki bodo sodelovali v trenažnih procesih zračnih spopadov.

Prvo večnamensko jurišno-lovsko letalo Douglas A-4 skyhawk je že prispelo v letalsko bazo Wittmundhafen v severni Nemčiji. V skladu s pogodbo, ki je bila podpisana v februarju 2014, bo vsako letalo iz flote A-4N naletelo okoli 1200 ur na leto do leta 2020. Ocenjena vrednost javnega naročila ni bila razkrita.

Ob tej novici je zasebno letalsko podjetje Discovery Air, ki se ukvarja z oddajanjem trenažnih letal (predvsem Kanadski vojski), sporočilo, da je pogodba z Nemškimi letalskimi silami “strateškega” pomena za družbo, saj zagotavlja trdne temelje za prihodnjo širitev poslovanja v Evropi.

Discovery Air ima v svoji floti letala Douglas A-4N skyhawk, ki so jih kupili od Izraelskih letalskih sil (IAF). Jurišnike A-4N  so nadgradili z digitalnimi “steklenimi” kokpiti in spremenjenimi izpušnimi cevmi.

Discovery Air Defence Services je eno od večjih zasebnih podjetij, ki svojim pogodbenim partnerjem (ministrstvom za obrambo) ponujajo v uporabo presežna vojaška letala, skupaj z nekdanjimi vojaškimi piloti in vzdrževanjem. V svoji floti imajo poleg letal A-4N skyhawk še letalnike alpha jet, IAI westwind, Learjet 35, Beechcraft super king in Canadair CL-600. V zadnjih osmih letih in 40.000 naletenih urah še niso doživeli nesreče.

Pripravil: A. Knific, foto: Discovery Air

Povezani članki