Nemčija iz Turčije umaknila raketne sisteme MIM-104 patriot

by Urednik

UMIK NATOVIH RAKETNIH SISTEMOV IZ TURČIJE IN NAPOTITEV LADIJ TER LETAL

Iz Turčije prihajajo novice, da je Nemška vojska v sredo 23. decembra 2015 z ladjami iz pristanišča Iskenderun odpeljala raketne sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot, ki so varovali turško ozemlje vse od začetka leta 2013. Bodo pa v prihodnjih tednih članice zveze Nato v Turčijo poslale vojaške ladje in letala.

Za nepodaljšanje namestitve (umik) raketnih sistemov MIM-104 patriot v Turčiji sta se poleg Nemčije odločili tudi že pred tem ZDA (oktobra 2015) in Nizozemska (v letu 2014 so jih nadomestili Španci), medtem ko je Španija podaljšala svojo turško misijo še za leto 2016. Članice zveze Nato so raketne sisteme patriot poslale v Turčijo v začetku leta 2013, potem ko je Ankara zaprosila za Natovega pomoč pri krepitvi svoje zračno obrambo ob meji s Sirijo.

Poleg nemških patriotov bo Turčijo v prihodnjih dneh zapustilo tudi 260 nemških vojakov, ki so bili nameščeni v provinci Kahramanmaras v južni Turčiji, približno 100 kilometrov severno od meje s Sirijo.

Vendar pa so se na srečanju držav članic zveze Nato v petek 18. Decembra 2015 dogovorili, da Ankari zagotovijo novo pomoč s sistemi zračne obrambe – tokrat v obliki vojaških ladij in vojaških letal (sredi decembra so ZDA po mesecu dni umaknile lovce F-15 iz Turčije).

“Dogovorili smo se o svežnju ukrepov za zagotavljanje varnosti za Turčijo, glede na nestanovitne razmere v regiji,” je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.  Turški obrambni paket bo vključeval letala AWACS in “okrepljeno zračni nadzor in večjo pomorsko prisotnost, vključno z letali za pomorsko patruljiranje,” je obrazložil Stoltenberg. Vojaške ladje za “obrambo” Turčije bosta zagotovili Nemčija in na Danska, ki sta jih že poslali v Sredozemlje.

Stoltenberg je ob tem dodal, da bo poostritvijo nadzora turškega zračnega prostora poteza s strani pakta Nato omogočalo “boljšo ozaveščenost o razmerah … več preglednosti, predvidljivosti in bo prispevala k stabilizaciji razmer v regiji in tudi umiritvi napetosti.”

Prejšnji mesec, Turčija prišel pod mednarodnim kritikam po sestrelil ruski bombnik v sirski zračni prostor. Incident zapustil dve ruskih vojakov mrtvih in grozil, da bo iztiril odnosov med Natom in Rusijo.

“Ta poteza kaže na zavezniško podporo Turčiji, ob tem pa je tudi poskus, da bi se bolj inteligentno obnašali,”je na to temo za medije dejal Nick Witney, nekdanji vodja Evropske agencije za obrambo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki