Nemška mornarica bo dobila 31 mornariških helikopterjev sea tiger

by Urednik

NOVI HELIKOPTERJI ZA NEMŠKE OBOROŽENE SILE

Nemška mornarica je konec novembra na twiteerju objavila novico, da bo za svoje fregate v naslednjih letih prejela nove mornariške helikopterje sea tiger, različice helikopterja NH-90 za izvajanje protipodmorniških in protiladijskih bojnih nalog.

Odbor za proračun nemškega parlamenta – Bundestaga – je sprejel proračun v višini 2,7 milijarde EUR za nakup 31 večnamenskih helikopterjev sea tiger. Nemška mornarica je že v lanskem letu začela prejemati pomorske transportne helikopterje sea lion, pomorske različice NH-90, ki so namenjeni nadomeščanju starejših nemških helikopterjev Westland sea king (skupaj 21) pri nalogah SAR (iskanje in reševanje) in Vertrep (vertikalno dopolnjevanje). Prvi helikopterji sea lion, od skupaj 18 naročenih, so v Nemški vojni mornarici postali operativni v drugi četrtini leta 2019.

Novi sea tiger bo prihodnji večnamenski bojni helikopter, ki bo zagotavljal bližnjo zaščito fregat Nemške mornarice pred sovražnikovimi napadi. Oborožen bo s torpedi in vodenimi za lov na sovražnikove podmornice ter za boj proti ladjam. Poleg tega bo helikopter sea tiger lahko opravljal tudi naloge iskanja in reševanja (SAR), naloge pomorskega nadzora, kot tudi druge naloge.

Sea tiger bo nadomestil helikopter sea lynx Mk88A (skupaj 22), ki je trenutno v službi nemške mornarice in izvaja naloge pomorskega nadzora, protiladijskega in protipodmorniškega bojevanja ter iskanja in reševanja (SAR).

Sea tiger temelji na mornariški različici NH-90, srednjem dvomotornem večnamenskem vojaškem helikopterju. Razvit je bil kot odziv na Natove zahteve glede bojnega helikopterja, ki bi lahko deloval tudi v pomorskem okolju. Helikopterje NH90 je razvilo in jih proizvaja NHIndustries, združeno podjetje v lasti Airbus Helicopters, Leonardo (prej AgustaWestland) in Fokker Aerostructures.

Fregatni helikopter NH-90 sea tiger bo oborožen s torpedom light tiger MU90, lahkim torpedom, ki je zasnovan za uničevanje dizelsko-električnih in jedrskih podmornic. Gre za protipodmorniško orožje tipa “izstreli in pozabi”, ki ga je mogoče izstreljevati tako z ladij kot iz letalnikov. Sistem za usmerjanje torpeda, ki se ujema z visokoenergijskim pogonskim sistemom, omogoča doseg več kot 15.000 m.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus

Povezani članki