Nemška puška za ameriške ostrostrelce

by Urednik

AMERIČANI IZBRALI M110A1 – MODIFICIRANO NEMŠKO OSTROSTRELSKO PUŠKO G28

Nemški orožar H&K je na ameriškem letnem srečanju in razstavi orožarjev AUSA 2017 predstavil novo ostrostrelsko polavtomatsko puško Heckler & Koch M110A1 (G28).

Pri ostrostrelski puški M110A1 gre dejansko za izboljšano modifikacijo polavtomatske puške Heckler & Koch G28, ki je zmagala na natečaju Ameriške kopenske vojske (US Army) za kompaktno polavtomatsko ostrostrelsko puško (CSASS) aprila leta 2016.

Novo orožje nemškega proizvajalca H&K je lahka izvedba bojno preverjene puške G28 kalibra 7,62 mm, kakršne uporablja Nemška vojska. Za natečaj CSASS so orožju dali oznako M110A1, ustreza pa vsem ameriškim zahtevam, tako glede natančnosti kot zanesljivosti in velikosti.

Na osnovi razpisa – natečaja CSASS bo Heckler & Koch izdelal in dobavil 3643 pušk, prav tako pa tudi zagotovil rezervne dele, podporo in usposabljanje za Kopensko vojsko  ZDA.

M110A1 je bistveno sodobnejša od obstoječih ostrostrelk, ki jih uporablja Kopenska vojska ZDA, in bo obenem povečala tako natančnost kot zanesljivost, obenem a je za ostrostrelce še kompaktnejša in lažja za rokovanje.

Nemci so notranji mehanizem orožja povzeli po njihovi puški G 36 (in HK416 ter HK417), ki deluje po principu odvoda smodniških plinov in kratkega pomika bata v plinskem valju, mehanizem pa je – zaradi večjih notranjih pritiskov – pogojeval vgradnjo debelejših cevi. Obenem so ohranili ustroj zaklepa z valjastim nosilom in vrtljivim čelom ter povratno vzmet kot pri ameriških puškah. To omogoča nemškim puškam večjo zanesljivost v težavnih pogojih delovanja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki