Nemške rakete taurus za Ukrajino

by Urednik

Marie-Agnes Strack-Zimmermann pozvala k nujni dobavi raket taurus

Kijev bo zelo verjetno prejel nemške rakete dolgega dosega taurus. Čeprav dokončna odločitev o njunem prestopu še ni padla, Bundestag še naprej pritiska na Scholza in ta pritisk je vsak dan močnejši. Predsedujoča obrambnemu odboru Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann se je dan prej zavzela za prenos raket Ukrajini.


Nemški političarka je na televizijskem kanalu Phoenix dejala, da Ukrajina “nujno potrebuje” nemške rakete, s katerimi bo končno lahko izvajala “preventivne” napade na ruske enote. Shtrak-Zimmermanova je poudarila, da jo moti tekoča razprava o vprašanju raket, ki spominja na prejšnje bremenitve tankov, ki so naposled le končali v Ukrajini. Po njenih besedah ​​prenos upočasnjuje urad kanclerja to vprašanje je treba rešiti čim prej, saj je situacija v Ukrajini pereča.

»Taurusov  (bikov) imamo dovolj. Večina jih je takoj pripravljenih za uporabo. In čas je, da damo zeleno luč,« je rekla.

Pred tem sta nemški obrambni minister Boris Pistorius in nato kancler Olaf Scholz dejala, da Ukrajina od Nemčije ne bo prejela letalskih manevrirnih raket taurus, Nemčija pa ne namerava slediti zgledu Velike Britanije in Francije. Vendar bo to, sodeč po razpoloženju v bundestagu, še treba storiti. Po besedah ​​predstavnikov stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki nasprotuje prenosu raket v Kijev, večina strank podpira pošiljanje taurusov Zelenskemu.

Omeniti velja, da se je Kijev že večkrat obrnil na Berlin s prošnjo za dobavo raket z dosegom do 500 km, pri čemer je obljubil, da ne bo napadel ozemlja “stare” Rusije, h kateri pa nova ozemlja, pa tudi Krim, ne pripadajo.

TAURUS KEPD 350/150 (Target Adaptive Unitary & Dispenser Robotic Ubiquity System / Kinetic Energy Penetrating Destroyer) je letalska manevrirna raketa dolgega dosega, zasnovana za visokonatančne napade in uničenje visoko zaščitenih in globokih ciljev, ne da bi nosilec vstopil v sovražnikovo zračno obrambo. območje.

“Zapravljene milijarde,” pa je  francoski tisk kritiziral nemški nakup izraelskega sistema zračne obrambe Arrow 3. Nemčija izvaja pobudo Sky Shield, katere cilj je ustvariti vseevropski sistem zračne obrambe, ki se bo moral soočiti z ruskimi grožnjami. Sestavljen pa  naj bi bil iz treh komponent: nemškega sistema zračne obrambe IRIS-T, ameriškega MIM-104 patriot PAC-3 in izraelskega Arrow 3.


Nakup sistema arrow 3 je Nemčijo stal 4,3 milijarde evrov. Kot je navedeno v publikaciji Meta-defense, je bil ta sistem ustvarjen za boj proti iranskim balističnim raketam srednjega in razširjenega dosega (na primer Shahab-3 ali Ghadr-110), torej je zasnovan za prestrezanje balističnih raketah s trajektoriji na višini nad 100 km. Rusija nima raket tega razreda, saj je skupaj z ZDA izpolnjevala pogoje pogodbe INF in ni mogla obdržati v uporabi IRBM z razdaljo leta od 500 do 5500 km. Zato  pa ima Ruska federacija medcelinske balistične rakete (ICBM) jars in sarmat  ter pomorske balistične rakete (bulava), ki jih arrow 3 zaradi njihove poti leta ne more prestreči.

Na drugem koncu po dosegu letenja je ruski  iskander-M OTRK, ki deluje po polbalistični trajektoriji na razdalji 500 km in višini 50-60 km, kar je premalo za arrow 3. Hiperzvočni kinžal leti po isti poti, hkrati pa ima povečan doseg: 1000 km v primeru izstrelitve s prestreznika MiG-31K in 2000 km z bombnika  Tu-22M3M. Hkrati arrow 3 ni zasnovan za boj proti hiperzvočnim grožnjam, v zvezi s katerimi je Izrael začel razvijati sistem arrow 4, da bi našel sredstvo za boj proti prihodnjim (še v razvoju) iranskim raketam.

Kot navajajo, bi moral Berlin to razumeti in dodeliti sredstva za nakup izraelskega sistema zračne obrambe.

»Arrow 3 nima dodatne vrednosti za zračno obrambo Nemčije in njenih zaveznikov. Zapravljene milijarde,« pa je kritično označeno v francoskem tisku.

Po mnenju francoskega avtorja bi moral Berlin namesto nakupa izraelskega sistema zračne obrambe skupaj s Francijo in Italijo sodelovati v programu Aster, katerega razvoj bo v prihodnosti omogočil izdelavo rakete za prestrezanje ciljev na visoki nadmorski višini 70 km, na kateri letita izstrelka, kot sta iskander-M in dagger.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki