Neprekinjena linija ruskih utrdb od Belorusije do izliva Dnjepra

by Urednik

GRŠKI TISK OBJAVIL ZEMLJEVID RUSKIH UTRDB V UKRAJINI IN OB MEJI

Zahodni opazovalci pozorno spremljajo vojaške razmere na ukrajinski fronti in zlasti s pomočjo satelitskih posnetkov analizirajo tekoča utrdbena dela oboroženih sil Ruske federacije.

»Rusi so zgradili najdaljšo obrambno črto po drugi svetovni vojni,« je zapisano v publikaciji DefenseNet.

»Neprekinjen zaščitni pas se začenja pri izlivu Dnjepra in konča v Belorusiji in je zasnovan tako, da zadrži napredovanje stotin tankov in oklepnih vozil, ki jih bo pokrival masivni topniški ogenj iz stotin orožij.«

 Po mnenju avtorja so utrdbe mnogi obravnavali kot »strateški anahronizem«, vendar pa so utrjena območja oboroženih sil Ukrajine postala pomembna ovira za napredovanje ruskih čet (morda zaradi dejstva, da se nahajajo predvsem v mestih in drugih naseljih, v nasprotju s terenskimi strukturami oboroženih sil Ruske federacije.

Utrdbena dela na ruski strani hitro napredujejo. Pred dvema mesecema je bilo ruske utrdbe na satelitskih posnetkih mogoče videti le v sektorju Lugansk in na severnem delu fronte v Donecku. Vendar pa so zdaj (podatki so od 31. januarja) utrdbe in jarki pokrili celotno ozemlje, ki meji na vojskovališče. 

»Rusi se bodo soočili z obsežno ofenzivo zahodnih tankov leopard-1/2, M1A2 abrams in challenger-2 skupaj s stotinami oklepnih vozil,«napovedujejo v grškem mediju, ki je objavil tudi ustrezen zemljevid.

Za preboj ruske obrambe bodo morale ukrajinske oborožene sile ustvariti večkratno številčno premoč. Toda za zaustavitev množičnih napadov vključuje Ruska federacija operativno rezervo 150.000 borcev iz nedavnega poziva, ki so jih pustili za “težke čase”. 

»Nasprotnikova (ukrajinska) oklepna vozila bodo morala premagati močan odpor protitankovskega orožja,« navaja grški medij in dodaja, da je na prvi črti ruske utrjene cone razporejenih 800 protitankovskih sistemov s 4.000 raketami, protitankovski sistemi druge linije pa so nasičene z množico protioklepnih sistemov kornet in metis.

»Rusi nameravajo izčrpati in uničiti ukrajinske sile, ko bodo vržene v napad na utrdbe (to naj bi se zgodilo najpozneje v začetku aprila), zatem pa pričakujejo, da bodo Rusi začeli z ofenzivo,« sklene zapis grški DefenseNet.

Pripravil: B. Knific, foto: DefenseNet

Povezani članki