Nesreča ameriškega helikopterja enot za posebne operacije

by Urednik

KAJ SKRIVA AMERIŠKA VOJSKA NA ROTORJIH HELIKOPTERJA BLACK HAWK SPECIALNIH ENOT?

Približno 20 milj od japonskega otoka Okinawa je na krovu ameriške vojaške transportne ladje USNS Red Cloud zasilno pristal helikopter MH-60M black hawk ameriških enot za posebne operacije.

V torek 11. avgusta 2015 je moral okoli 2 ure zjutraj približno 20 milj od obale japonskega otoka Okinawa na krovu ameriške vojaške transportne ladje USNS Red Cloud (T-AKR-313) razreda Watson pristati helikopter MH-60M black hawk, ki je pripadal 160. letalskemu polku za posebne operacije (SOAR) Ameriške vojske. Ob zasilnem pristanku je bilo na krovu helikopterja 17 ljudi, v nesreči pa je bilo 7 ranjenih.

Letalski posnetki medijev so razkrili, da je šlo za helikopter MH-60M black hawk  z oznako 63 in napisom United States Army (Ameriška vojska), ki so mu zakrili glavni in repni rotor. Ta poteza je namenjena verjetno skrivanju podrobnosti (morda naprav za zmanjševanje hrupa in senzorjev) helikopterja ameriških enot za posebne operacije.

Glede na posnetke pa se zdi, da gre (z izjemo zakritih delov) za povsem standardno različico helikopterja MH-60M black hawk in ne tako (silent hawk), ki so jo uporabili pri napadu na skrivališče Osame bin Ladna. Enote za posebne operacije Ameriške vojske  sicer redno uporabljajo plovila Ameriške mornarice med svojimi misijami.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki