Nigerija naročila 12 trenažno-jurišnih letal A-29 super tucano

by Urednik

NIGERIJSKA LETALA  SUPER TUCANO BODO SESTAVLJENA V ZDA

Nigerija se je odločila za nakup 12 šolsko-jurišnih letal A-29 super tucano, ki jih bodo sestavljali v ZDA, z možnostjo naročila dodatnih 6 letal. Za prvi ducat letal, ki jih proizvaja ameriška Korporacija Sierra Nevada, bodo odšteli okoli 329 milijonov ameriških dolarjev, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Nigerijske letalske sile bodo nova trenažno-jurišna propelerska letala A-29 super tucano dobila do maja leta 2024, polovico pa jih bo opremljenih z s sistemom za dnevno-nočno opazovanje AN/AAQ-22 star SAFIRE II in orožjem.

Brazilski proizvajalec leta Embraer se je pred par leti dogovoril za proizvodnjo letal A-29 super tucano z ameriško Korporacijo Sierra Nevada, glavni namen pa je bil razširitev trga.

Nigerija se je tako za nakup letal dogovorila z ameriškim podjetje, v  avgustu 2017 pa je prodajo letal super tucano Nigeriji že odobrila ameriška Agencija za obrambno sodelovanje. V poročilu so zapisali, da se Nigerija zanima za nakup letal A-29 super tucano, vključno z orožjem, rezervnimi deli in usposabljanjem, vrednost pogodbe pa naj bi dosegla 593 milijonov dolarjev. Nigerijske letalske sile naj bi se takrat močno zanimale za nakup lasersko vodenih bomb  paveway II.

Pripravil: A. Knific, foto: Embraer

Povezani članki