Norveška za reševanje izbrala helikopterje AgustaWestland AW101

by Urednik

NORVEŠKA BO KUPILA VSAJ 16 HELIKOPTERJEV AW101 ZA ISKANJE IN REŠEVANJE

Norveško ministrstvo za pravosodje in javno varnost je izbralo helikopterje AgustaWestland AW101 za naslednike zastarelih WS-61 sea king.

Norveška vlada je začela končna pogajanja s podjetjem AgustaWestland za nakup 16 do 22 helikopterjev AW101 merlin, ki bodo namenjeni za iskalne in reševalne (SAR – search-and-rescue) naloge. Norveška želi z novimi AgustaWestland AW101 zamenjati staro floto helikopterjev Westland-Sikorsky WS-61 sea king. Vrednost posla naj bi bila višja kot 1 milijardo USD (do 2,7).

Norvežani so novi helikopter izbirali med štirimi kandidati: Eurocopter EC-225 super puma, NHI NH-90, Sikorsky S-92 in AgustaWestland AW101 merlin. V zaključni izbor sta prišla Eurocopter in AgustaWestland, medtem ko NHI verjetno ni imel nikakršnih možnosti, saj bi moral Norveški vojski že leta 2005 dobaviti 14 helikopterjev NH-90, do sedaj pa so le enega v letu 2011.

norveski-helikopter-s-61-Sea-King

Norveški helikopter za iskanje in reševanje Westland-Sikorsky WS-61 sea king

Helikopter AgustaWestland AW101 je prednost na razpisu pridobil s podporo norveških sindikatov, saj so poudarjali, da ima pogodba z AgustaWestlandom večjo vrednost za državo in prinaša delovna mesta na Norveškem, v primerjavi z Eurocopterjem. Ob tem pa naj bi tudi norveško obrambno podjetje Kongsberg dobavljalo nekatere dele za helikopter AW101.

 

Norveško ministrstvo za pravosodje in javno varnost, ki je nosilec programa, namerava zaključiti pogajanja do konca leta. Pogodba bo vsebovala nakup 16-ih helikopterjev AW101, z možnostjo nakupa še šestih.

Uvajanje novih helikopterjev za iskanje in reševanje (SAR) je načrtovano za leto 2017, do leta 2020 pa bodo z njimi zamenjali vse helikopterje sea king.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki