Nova skrajšana kalašnikovka AK-12K za Rusko vojsko

by Urednik

JURIŠNA PUŠKA A-12K BREZ STRELIVA TEHTA LE 3,4 KG

Ruski orožarski koncern Kalašnikov je na obrambnem forumu Armada 2017 predstavil skrajšano različico AK-12K, zasnovano posebej za uporabo v specialnih enotah Ruske vojske ter za posadke bojnih vozil.

Kalašnikov AK-12K je jurišna puška v kalibru 5,45 mm, s katero naj bi zamenjali prejšnjo generacijo Kalašnikovih jurišnih pušk kalibra 5,45 mm, ki so v uporabi v ruski in drugih vojskah. Tudi nova kalašnikovka je obdržala klasično zasnovo delovanja z odvzemom smodniških plinov, prav tako pa uporablja enake okvirje za naboje, kot predhodna puška AK-74. So pa puški nekoliko preoblikovali cev, plinski valj in pa ročaj, zato pa precej dobili pri natančnosti v primerjavi s predhodnimi orožji v tem kalibru.

Jurišna puška AK-12K je opremljena z integriranimi picatinnyjevimi vodili na zgornji strani, kar omogoča preprosto in hitro pritrditev sodobnih nočnih, dnevnih ter kombiniranih namerilnih naprav. Prav tako lahko na puško pritrdijo najrazličnejše svetilke, laserske označevalnike in podobno. Preoblikovani prožilni sklop omogoča streljanje v treh načinih: posamično, po dva strela in povsem avtomatsko. Puško – odvisno od taktične situacije – lahko opremijo tudi z bajonetom, ki ga pritrdijo na cev. Prav tako jurišno puško AK-12K lahko opremijo s podcevnim bombometom 40 mm, kot je na primer GP-34.

Nova jurišna puška AK-12K je zasnovana na tradicionalnem naboju kalibra 5,45 x 39 mm, brez streliva tehta le 3,4 kg, v okvirje pa gre 30 nabojev, okvirji pa imajo prozorno okence. Teoretična hitrost streljanja je 700 nabojev v minuti.

Pripravil: B. Knific, foto: Russian Defence

 

Povezani članki