Novi kitajski lovec brez repa v obliki letečega krila

by Urednik

KONCEPT KITAJSKEGA LOVCA ŠESTE GENERACIJE

Novembra 2022 je bil na vesoljskem sejmu Zhuhai predstavljen koncept lovca, ki ga je razvil Inštitut za letalske raziskave Chenngdu iz konzorcija AVCIC. Potem se je ta model pojavil v video materialih, kar kaže na nadaljevanje oblikovanja novega letala.

V obeh primerih je bil prikazan isti tip lovca šeste generacije, konstruiran brez (navpičnega) repa po konceptu letečega krila. Po izjavah uradnih predstavnikov LR Kitajske bo novi lovec nosil ne le konvencionalne bojne sisteme, ampak tudi lasersko in hiperzvočno orožje  ter bo sposoben komunicirati z roji brezpilotnih letal.  

Ta projekt pomeni preboj za kitajsko letalsko industrijo, ki je poleg kopij sovjetskih letal (kot je J-15 – izpeljanka Su-33) razvijala predvsem lovce, ki ponavljajo klasično arhitekturo J-10 in letalo J-20, je zapisano v francoskem tedniku Air & Cosmos.

V obliki letečega krila se razvija tudi obetavni strateški bombnik H-20, ki se je že večkrat pojavil v video oglasih. Na splošno ta koncept ni nov: Lockheed Martin in Northrop Grumman sta že predstavila podobne modele letal.

Koncept kitajskega lovca bi lahko bil letalo z zložljivim repom, glede na pričakovane težave letal v obliki letečega krila.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki