Novo ameriško vojaško letalo scorpion (bo javnosti prvič na ogled v Evropi)

by Urednik

TEXTRON BO LAHKO BOJNO LETALO SCORPION JAVNOSTI PRVIČ PREDSTAVIL V VELIKI BRITANIJI

Ameriško podjetje Textron AirLand je v sodelovanju s podjetjem Cessna razvilo lahko jurišno podzvočno letalo scorpion, ki se lahko uporablja tudi za naloge obveščevalne dejavnosti, nadzora in izvidništva.

Novo dvosedežno podzvočno lahko bojno letalo scorpion bo javnosti prvič predstavljeno na dveh mednarodnih letalskih razstavah v Veliki Britaniji v juliju 2014. Scorpion bo pred množico prvič poletel na letalskem salonu RIAT 2014 (Royal Air Tattoo – 11. do 13. Julij 2014) v letalski bazi RAF Fairford, nato pa nekaj dni za tem še na letalskem solonu Farnborough 2014, ki se začne 14. in konča 20. julija 2014. Prihod na britanska letalska salona bo tako za bojno letalo scorpion prvi mednarodni polet, saj bo preletel 7.700 navtičnih milj čez Atlantski ocean.

Prototip letala scorpion so na “skrivaj“ razvila ameriška podjetja Textron AirLand, Cessna in Bell Helicopters, ki so del korporacije Textron, v Wichiti v Kansasu med aprilom 2012 in septembrom 2013, prvič pa je poletel 12. decembra 2013. Do sedaj so s “škorpijonom” opravili 41 testnih poletov, več kot 50 ur naleta in dosegli hitrost 0,72 macha.

Podrobneje si boste lahko o novem ameriškem bojnem letalu Textron AirLand scorpion prebrali v reviji Obramba junij 2014, ki izide 5.junija.

Pripravil: A. Knific, foto: Textron AirLand

VIDEO: Testni poleti vojaškega letala scorpion

Povezani članki