NOVOST: “Pametni lokator” – rešitev za izgubljene

by Urednik

MEDNARODNO PRIZNANJE ZA SLOVENSKO INOVACIJO

“Pametni lokator”, produkt slovenskega znanja, je v fazi uvajanja v operativno uporabo v Sloveniji, zanj pa se zanimajo tudi v tujini, kjer se že lahko pohvali z nagrado za najbolj inovativno rešitev na področju klica v sili.

“Pametni lokator” (SmartLocator) je nastal v sodelovanju med Upravo RS za zaščito in reševanje in domačim podjetjem XLAB. “Pametni lokator” je vgrajen v tridimenzionalni geografski informacijski sistem (3D GIS) in operaterjem v klicnih centrih 112 omogoča natančen prikaz lokacije kličočega z mobilnega telefona zgolj v nekaj sekundah.

Operater preko “pametnega lokatorja” izgubljeni osebi na mobilni telefon pošlje spletno povezavo, ki jo ta odpre, in operaterju se na 3D GIS (Geografski Informacijski Sistem) karti izriše natančna lokacija. Če izgubljeni ni poškodovan, mu operater posreduje na mobilnik karto z vrisano potjo, da oseba sama najde izhodiščno točko in tako ni treba aktivirati reševalnih služb. Če pa je oseba poškodovana, jo reševalci z informacijo o natančni lokaciji hitro najdejo in nudijo pomoč. Oseba v težavah tako potrebuje zgolj pametni telefon brez predhodno naloženih posebnih aplikacij in dosegljivost mobilnega signala. Delovanje “pametnega lokatorja” si oglejte v priloženem videu.

“Pametni lokator” je poskusno nameščen v regijskem centru za obveščanje v Ljubljani (na sliki spodaj). Glede na zelo uspešne rezultate dosedanjih testov je načrtovana njegova povezava v obstoječi sistem 3D GIS v vseh trinajst regijskih centrov za obveščanje v Sloveniji.

SmartLocatior - pametni sistem za lociranje

Sistem preskušajo tudi drugod po Evropi, zanj se zanimajo tudi Avstralci. Na letošnji konferenci Evropskega združenja številke 112 za klic v sili (EENA) je inovativna rešitev “pametni lokator” prejela nagrado za najbolj inovativno rešitev na področju klica v sili.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: URSZR

VIDEO: Prikaz delovanja sistema “pametni lokator” (SmartLocator)

Povezani članki