“Obama razmišlja o dobavi protiletalskih raket Sirskim upornikom”

by Urednik

BODO ZDA USTREGLE RUSIJI ALI ZAVEZNICAM – SAUDSKI ARABIJI IN IZRAELU?

Predsednik Barack Obama razmišlja, da bi ZDA dale sirski opoziciji prenosne protiletalske sisteme, na drugi strani pa Kerry pomirja Lavrova, da je ameriška administracija proti sirskemu oboroževanju.

Neimenovan ameriški uradnik je konec prejšnjega tedna za britanski časopis The Telegraph dejal, da ameriški predsednik Barack Obama razmišlja o tem, da bi ZDA dale sirski opoziciji protiletalske izstrelke zemlja-zrak (SAM). V petek je namreč ameriški predsednik obiskal Savdsko Arabijo, kjer vlada poziva k okrepitvi sirskih opozicijskih sil.

ZDA bi kot pomoč prenosne sisteme protiletalske obrambe (MANPADS), najverjetneje FIM-43 redeye ali FIM-92 stinger, lahko poslala zmerni frakciji sirske opozicije skupaj s preostalo pomočjo iz Savdske Arabije, katera že dalj časa želi oborožiti Svobodno sirsko vojsko (FSE). Po nekaterih podatkih naj bi jim večje število prenosnih raketnih sistemov že dala, želijo pa jih  še več – o tem smo pisali v članku Sirski uporniki čakajo na rakete ruske in kitajske proizvodnje.

Američani bi s tako pošiljko orožja pomagali sirskim uporniškim opozicijskim skupinam, ki se borijo za strmoglavljenje sirskega predsednika Bašarja al Asada. Vendar pa so ameriški voditelji, kljub vse večjemu zaupanju vodjem sirske opozicije, zaskrbljeni, da bi orožje pristalo v roke terorističnim skupinam. Na Američane pa pritiska tudi Izrael, ki se boji, da bi militantne skupine lahko protiletalske sisteme uporabile za sestrelitve komercialnih potniških letalih na Bližnjem vzhodu.

Sirski upornik s prenosnim protioklepnim raketnim sistemom RPG

V odgovor na vznemirjenje in ugibanja zahodnih držav ter Izraela, kako se bo odločil predsednik Obama, pa je ameriški državni sekretar John Kerry na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom potrdil, da ameriška administracija nasprotuje dobavi protiletalskih raket sirski opoziciji, so poročali ruski mediji v začetku tega tedna. Po srečanju v Parizu je Lavrov pomiril rusko javnost, da je ameriški državni sekretar potrdil zavrnitev Washingtona, da založi sirsko opozicijo s prenosnimi protiletalskimi izstrelki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Sirski uporniki čakajo na rakete ruske in kitajske proizvodnje

19/02/2014

Savdska Arabija je sirski opoziciji že ponudila, da jih opremijo s prenosnimi kitajskimi protiletalskimi in ruskimi protioklepnimi oborožitvenimi sistemi.

Teroristične skupine v Siriji uporabljajo nemške rakete

24/01/2014

Uporniška Svobodna sirska vojska (FSA) in različne teroristične skupine, ki skupaj želijo strmoglaviti sirsko vlado, imajo nemško-francoske rakete.

Povezani članki